Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Konec utahování opasků: Češi začali utrácet za domácí auta

Autor: zst - 
20. října 2015
11:01

Obyvatelé Česka už nemusí tolik šetřit a rádi si dopřejí nové auto, nejčastěji z tuzemských automobilek. Vyplývá to z údajů zveřejněných Sdružením automobilového průmyslu. Češi za letošek nakoupili téměř o třetinu více aut domácí výroby než za stejné období loňského roku.

Přes 19 tisíc nových aut vyrobených v mladoboleslavské Škodě, nošovickém Huyndai nebo kolínské automobilce TPCA nakoupili od ledna do září letošního roku obyvatelé Česka. Údaje Sdružení automobilového průmyslu svědčí o tom, že Češi už nemusí oproti předchozím letům hospodářské krize tolik kontrolovat své peněženky a mohou si nová auta dovolit. Preferují přitom ta z české výroby, i když částečně pod zahraničními značkami.

Automobilkám v Česku navíc oproti loňsku také vzrostla výroba. Letos už se u nás vyrobil téměř milion aut. Na konci roku by to mohlo být více než 1,3 milionu vozů.

V České republice působí trojice automobilek. Tradiční českou výrobu zastává mladoboleslavská Škoda Auto. Vyrobila letos přes půl milionu aut, přesto je to ale méně než v roce 2014. Nakolik výrobu ovlivnily vážné problémy Volkswagenu, zpráva neuvádí, ale podle odborníků se aféra kolem falšování emisí koncernu, kam patří i škodovka, dotknout musí.

V roce 2011 otevřela ve slezských Nošovicích svou pobočku korejská automobilka Hyundai. Ta letos vyrobila už téměř 250 tisíc aut a polepšila si tak o sedm procent. Letos tak v Nošovicích zřejmě naplní plánovanou kapacitu 300 000 vyrobených vozů.

Poslední automobilkou s pobočkou v Česku je TPCA, která sídlí v Ovčárech nedaleko Kolína. Sdružení značek Toyota, Peugeot a Citroën vyrobilo v Česku letos 166 tisíc vozů, což je dokonce o 20 procent více než loni.

kunton20 ( 24. února 2016 18:14 )

Tak to jsem na tom podobně... Nový auto je pěkná pálka, na to bych šetřil 20 let... naposled sem kupoval Octavku na protiucet a na nekolik let mam vystarano

supiderman ( 5. prosince 2015 22:18 )

Kéž bych na tom byl tak dobře, obměnu auta si letos dovolit prostě nemůžu =(. Snad příští rok. Mám už vyhlýdnutýho Volkswagena a čekám, až půjde v Áčkách či jiným bazaru cena ještě níž

rafael56 ( 4. prosince 2015 17:54 )

To je hustý jak mají jsou lidi schopný pořád kupovat víc a víc aut... Já mám jedno z bazaru už 6 let a do novýho se mi moc investovat nechce, ale jednou asi přijde čas a takz pude na protiúčet.

krakatiti53 ( 1. prosince 2015 00:09 )

Jo, ekonomice se daří =). Manželce i mě letos zvedli plat, takže jsme taky letos jeli do Acek vymenit naši starou škodovku, už chudinka solidně dodělávala.

sultamahmed ( 30. listopadu 2015 21:39 )

Je to vidět.Čím dál víc lidí jezdí v novějším a bezpečnějším autě. Kdo nemá jako já na nové tak jde do AAA, protože tam si lze vybrat a na auto dostane garance.

Zobrazit celou diskusi