Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volkswagen svolá auta z celé EU: Do servisu bude muset 8,5 milionu „nafťáků“

Společnost bude přímo kontaktovat majitele dotčených vozů.
Společnost bude přímo kontaktovat majitele dotčených vozů.  (Autor: Blesk/ Robert Klejch)
Autor: ČTK, sou - 
15. října 2015
17:43

Německý automobilový koncern Volkswagen dnes oznámil, že v Evropské unii svolá do servisů zhruba 8,5 milionu naftových vozidel, kterých se týká emisní skandál firmy. Svolávací akce má začít v lednu 2016, informovala s odvoláním na sdělení automobilky agentura AFP.

Německé úřady podle dřívějšího dnešního oznámení automobilce nařídily svolat v Německu k povinné opravě 2,4 milionu vozů s naftovým motorem. Volkswagen původně chtěl, aby byla kontrola a oprava pro majitele vozů dobrovolná. To ale odmítl německý úřad pro dohled nad automobilovým trhem, který nově nařídil povinnou opravu všech vozů.

Automobilová skupina dnes uvedla, že svolá přibližně 8,5 milionu vozidel ve státech EU, včetně 2,4 milionu aut v Německu. Společnost bude přímo kontaktovat majitele dotčených vozů. K povinné servisní prohlídce by tak měli být svoláni majitelé vozidel s motory EA 189, 1,2 l, 1,6 l a 2,0 l.

Ministerstvo zjišťuje řešení problému pro Škoda Auto

Ministerstvo dopravy se obrátilo na britskou autoritu s dotazem, jaký postup chce zvolit pro značku Škoda Auto. Pro ni totiž probíhá homologace pro evropský trh právě ve Velké Británii. Bude zároveň zjišťovat, jaká řešení celého problému jsou možná. Zároveň ministr Dan Ťok plánuje setkání se zvláštní vyšetřovací komisí v Berlíně, kam jej pozval spolkový ministr dopravy Alexander Dobrindt.

„Nebudeme přijímat nějaká unáhlená rozhodnutí ohledně povinnosti nebo dobrovolnosti svolávací akce. Musíme v prvé řadě chránit zákazníky, kteří mají vozy s těmito dieselovými motory,“ uvedl ve vyjádření ministr dopravy Dan Ťok. Podle něj uživatelé aut s inkriminovanými dieselovými motory nákupem a užíváním těchto vozů nic neudělali a za problémy s motory nemůžou. „Nicméně jsme nyní v kontaktu s německými a britskými autoritami, se kterými řešíme další postup," dodal Ťok.

Ministr na konci září uvedl, že v Česku se prodalo kolem 148 000 aut koncernu VW vybavených dieselovými motory, které umožňují obcházení emisních měření. Z toho je 101 000 škodovek, 38 000 osobních i užitkových volkswagenů, asi 7000 vozů Audi a 1800 automobilů Seat. Jde podle něj o vozy prodané dealerskou sítí v ČR, nikoliv o všechna vozidla v provozu v tuzemsku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi