Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Stočené“ tachometry vyjdou Čechy na 19 miliard korun ročně

Přetočený tachometr (ilustrační foto)
Přetočený tachometr (ilustrační foto)  (Autor: Auto ESA)
Autor: ČTK, kle - 
14. října 2015
11:55

Podvodníci v tuzemsku vydělají na autech se stočeným tachometrem každý rok téměř 19 miliard korun. Tolik lidé zaplatí navíc při koupi upravených a následně dražších vozidel. Aut s upraveným počtem najetých kilometrům se v Česku každoročně prodá na 270 tisíc, což odpovídá 45 procentům trhu. Vyplývá to z údajů automotoklubu ÚAMK a autobazaru AAA Auto.

„Apelujeme na přísnější zákony, zavedení ochrany proti přetočení tachometru ze strany výrobců, evidenci stavu kilometrů při každém servisu vozu a kilometrovou databanku pro celou Evropskou unii,“ uvedl Petr Vomáčka z ÚAMK ve středu před novináři.

Podle provozního ředitele autobazaru AAA AUTO Petra Vaněčka by tento problém vyřešilo zavedení celoevropské databáze historie vozů, která by zahrnovala veškeré dostupné informace o vozidle od výrobců, přes servisy, STK, asistenční služby po pojišťovny a leasingové společnosti. „Pokud by byl vůz ‚pod dohledem‘ po celou dobu své životnosti, byly by podvody s kilometry omezeny na naprosto minimální míru,“ dodal Vaněček.

Loni se v ČR prodalo přes 600 tisíc ojetých vozů, což je meziročně o deset procent víc. Až 80 procent individuálně dovezených aut ze zahraničí má podle odhadů autoklubu ještě před první evidenční kontrolou a registrací v ČR stočený tachometr.

Přetočit tachometr umí dnes už i mobil

Poznat stočení je pro laika velice obtížné, s odhalováním tohoto podvodu mají problémy i profesionální prodejci. Na Slovensku je situace podobná jako v ČR; až polovina ojetin tam má také „stočený“ tachometr. Celkově se tak jedná o zhruba 145 tisíc takto upravených vozidel.

I v Německu se počet ujetých kilometrů u ojetin upravuje. Podle odhadů tamních dopravních expertů je „stočeno“ každý rok 30 procent prodávaných ojetin. Celkově jde o 1,8 milionu vozů ročně. Kupující v Německu tak zaplatí navíc 5,4 miliardy eur (v přepočtu 147 miliard korun).

Průzkum ÚAMK potvrdil, že na trhu se běžně prodávají přístroje, které umožňují stáčení kilometrů. Další skrytou funkcí těchto přístrojů je přenastavení řídící jednotky vozidla. Jejich ceny se pohybují od čtyř do 12 tisíc korun. Na trhu jsou už i aplikace do tabletu nebo notebooku v řádu stokorun.

Celkový objem trhu s ojetými auty v Česku činí ročně 127 miliard korun, což je třikrát víc než objem trhu s novými auty.

Petrey ( 11. května 2016 10:04 )

to je mazec no, vsak ty inzeraty to je samej podvod skoro...

lobotom ( 8. prosince 2015 23:08 )

V Česku jsou přece zloději a podvodníci chráněni zákonem. Pravičáci to nazývají "svoboda podnikání". Nechápu ale to, proč se to nesnaží omezit sami výrobci aut. Přece jim to vprincipu bere část kšeftů za nová auta. Stačilo by jen znemožnit softwarový přepis najetých kilometrů (respektive použít takovou koncepci obvodu, která umožní pouze přičítání a žádný přepis těchto dat ani kdyby tam nacpali sebevíc drátů) a samozřejmě obvod zaplombovat.

maruch ( 14. října 2015 12:11 )

Za stočení tachometru kriminál.Ale jak je vidět je to byznys jako kráva,a ne jenom u nás.

Zobrazit celou diskusi