Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Kubu dnes odlétá z ČR první podnikatelská mise

Na Kubu 10. 10. odlétá první česká podnikatelská mise, vede ji náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa.
Na Kubu 10. 10. odlétá první česká podnikatelská mise, vede ji náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa.  (Autor: Jakub Stadler / Empresa Media / Profimedia. )
Autor: ČTK - 
10. října 2015
08:41

Na Kubu v sobotu odlétá první podnikatelská mise zástupců tuzemských firem v novodobé historii. Více než dvacítka podnikatelů se připojí k oficiální návštěvě této ostrovní země, vede je náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa.

 

V delegaci jsou firmy, které chtějí navázat na tradici svých předchůdců, mimo jiné Wikov Industry (dříve Škoda Ozubená kola) či Full Medical Services (systémově navazuje na spolupráci veřejného zdravotnictví Československa a Kuby). Rozjednané kontrakty už má na ostrově výrobce zdravotnických lůžek Linet.

Cílem cesty je otevřít českým firmám v souvislosti s uvolňováním poměrů na Kubě obchodní možnosti na kubánském trhu. "Velký potenciál pro budoucí spolupráci mezi firmami vidím v oblasti vědy a výzkumu, energetiky, strojírenství, dopravy, potravinářství nebo cestovního ruchu. Kuba totiž představuje zemi, která potřebuje téměř vše," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

V delegaci je zastoupeno i ministerstvo financí, které chce jednat o řešení kubánského dluhu, jenž dosahuje téměř sedmi miliard korun. Podle náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy se chce Česko dohodnout na způsobu splácení. Jednou z možností je i kapitalizace dluhu, a to tak, že by se tuzemské firmy podílely na projektech na Kubě, čímž by se část dluhu odepsala.

"Od cesty si slibujeme, že se nám podaří obnovit obchodní spolupráci, a navázat tak na dobré jméno řady výrobků s označením Made in Czechoslovakia, což nás dnes staví oproti jiným zemím do určité výhody," uvedla předsedkyně letos v srpnu vzniklé Česko-slovensko-kubánské smíšené hospodářské komory Ivana Tichotová.

Dalším cílem podle ní bude pomoci Kubě se zabezpečením dostatku kvalifikované pracovní síly, která by byla schopna se plnohodnotně zapojit do pracovního procesu v souvislosti s dnešním rozvojem země. "I tady věříme v úspěch, protože i v oblasti vzdělávání můžeme navázat na tradici bohaté spolupráce mezi oběma zeměmi," dodala k cestě Tichotová.

Spojené státy od začátku letošního roku postupně zmírňují hospodářská omezení vůči Kubě a po padesáti letech smějí mít americké podniky na ostrově svou kancelář. Obchodní embargo, které USA zavedly vůči Kubě počátkem 60. let, ale stále platí. V květnu vyškrtly USA Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus, na němž byla přes 30 let.

Na začátku listopadu odletí na Kubu další delegace českých podnikatelů, vedená náměstkem ministra průmyslu. Vývoz z České republiky na Kubu dosáhl loni 513 milionů Kč. Mezi nejčastěji vyvážené zboží patří obilné výrobky, elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče, mléčné výrobky, výrobky z pryže, farmaceutika či hnojiva. Dovezlo se naopak zboží v hodnotě 268 milionů Kč - rum, tabákové výrobky, léčiva, káva, kakao či ryby.

smrk ( 10. října 2015 10:08 )

Potom ať mě nikdo neříká, že nejsme v područí USA, jen trochu obnoví styky s Kubou - už tam naši řiťlezci jedou nabízet služby. 25 roků jsme na ně s.r.a.l.i. a teď tam šupajdí poserové.

Zobrazit celou diskusi