České firmy na ostrov míří v době, kdy Spojené státy postupně zmírňují obchodní embargo vůči Kubě. "Teď je znovuoživení vztahů v začátcích, ale později by již mohl být trh obsazený a bylo by pozdě. Velkým konkurentem jsou samozřejmě USA," uvedl mluvčí svazu Milan Mostýn.

Hlavním účelem cesty na Kubu je podpora českých firem v rámci oficiální účasti ČR na veletrhu FIHAV 2015 Havana International Fair. "Na stánku ČR bude vystavovat deset firem, převážně z elektrotechnického sektoru. FIHAV je jednou z mála možností přímého kontaktu s klíčovými osobami pro obchodní spolupráci a s podniky zahraničního obchodu," uvedl mluvčí MPO František Kotrba. Náměstek Bärtl se na Kubě setká například se zástupci ministerstva zahraničního obchodu a investic či Kubánské obchodní komory.

Spojené státy postupně zmírňují obchodní embargo vůči Kubě a po 50 letech smějí mít americké podniky na ostrově své kanceláře. V květnu vyškrtly USA Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus, na němž byla Kuba přes 30 let.

Český vývoz na Kubu činil loni 513 milionů korun. Mezi nejčastěji vyvážené zboží patří obilné výrobky, elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče, mléčné výrobky, výrobky z pryže, farmaceutika či hnojiva. Dovezlo se naopak zboží v hodnotě 268 milionů korun - šlo mimo jiné o rum, tabákové výrobky, léčiva, kávu, kakao či ryby.

Na Kubu v sobotu 10. října odlétá první podnikatelská mise zástupců tuzemských firem v novodobé historii. Dvacet čtyři podnikatelů se připojí k oficiální návštěvě ostrovní země, kterou povede náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa.