Podle komuniké při Ficově setkání s kubánským vicepremiérem Ricardem Cabrisasem byly podepsány dohody se slovenskými společnostmi SES Tlmače a Eximbanka o energetických projektech na Kubě "v celkové výši do 100 miliónů eur" (asi 2,7 miliardy Kč).

Tiskové středisko ministerstva financí v Bratislavě ČTK upřesnilo, že část pohledávky Kuba uhradí Slovensku v hotovostních splátkách, část bude použita na vytvoření společného slovensko-kubánského stipendijního programu a část bude odblokována dodávkami zboží a poskytnutím služeb. Podrobnosti vypořádání prostřednictvím zboží budou podle ministerstva specifikovány konkrétními dohodami.

Miliardové částky ještě z dob Československa dluží Kuba i Česku, které se při dělení federace podělilo se Slovenskem o pohledávky a dluhy v poměru dvě ku jedné. Vůči Česku kubánský dluh dosahuje téměř sedmi miliard korun. Tato částka ale podle některých informací asi nezahrnuje pohledávky za vojenské dodávky v utajované výši.

Podle slovenského ministerstva financí pohledávka bývalého Československa vznikla na základě téměř 20 smluv podepsaných vládami obou zemí v letech 1973 až 1988. Jde prý o smlouvy úvěrové, zbožové, investiční a zbrojařské povahy.

V sobotu má na Kubu odletět první česká podnikatelská mise v novodobé historii, která se připojí k oficiální návštěvě náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy. Česko se podle Tlapy chce s Havanou dohodnout na způsobu splácení kubánského dluhu. Jednou z možností je i kapitalizace dluhu, a to tak, že by se české firmy podílely na projektech na Kubě, čímž by se část dluhu odepsala.

Fica na Kubě provázejí ministři financí a zahraničí Peter Kažimír a Miroslav Lajčák, jakož i slovenští podnikatelé. Premiéra přijal kubánský prezident Raúl Castro, setkal se také s kardinálem Jaimem Lucasem Ortegou. Do vlasti se slovenská delegace vrací v sobotu.