Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

T-Mobile donutí lidi přejít na rychlá data, Vodafone ho bude následovat

Rychlá data vpřed, razí T-Mobile. A plánuje vypnutí starší sítě
Rychlá data vpřed, razí T-Mobile. A plánuje vypnutí starší sítě  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK, kle - 
7. září 2015
06:15

T-Mobile sebere zákazníkům současnou 3G síť, kterou podporuje většina mobilů. Do pěti let plánuje její vypnutí pro „pomalost“ a zákazníky tak chtě nechtě donutí k výměně přístrojů. Výměnou nabízí desetinásobnou rychlost v síti LTE, od které si slibuje výrazně vyšší využívání internetu v mobilu. Podobný krok zvažuje i Vodafone, O2 s tím zatím nepočítá.

Prvním mobilním operátorem, který se v Česku rozloučí se současnou 3G technologií, bude T-Mobile. Plánuje to do pěti let, ale už za tři roky chce naplno rozjet rychlejší a modernější LTE síť.

Zatímco současná 3G síť umožňuje maximální rychlost stahování 14,4 Mbit/s, LTE síť nabídne maximální přenos dat až 150 Mbit/s.

Kvůli rychlejšímu nasazování LTE začal operátor využívat technologii Single RAN neboli pásmo 2100 MHz. V současnosti tuto technologii testuje v Teplicích a do konce roku ji hodlá nasadit na 350 vysílačích.

„Během tří let zcela nahradíme na našich vysílačích stávající 3G technologii novým konceptem Single RAN. Díky němu budeme schopni akcelerovat pokrytí signálem LTE v místech, kde je dnes 3G, zároveň také poskytneme zákazníkům další kapacitu a rychlejší datové přenosy,“ uvedl Vladimír Klein, technologický ředitel T-Mobile.

O2 chce 3G síť zachovat i v dalších letech

CETIN, provozovatel mobilní sítě O2, sdílí infrastrukturu společně s T-Mobile. O úplném vypnutí sítě 3G neuvažuje, ale ani neplánuje její rozšiřování.

„Současný stav plně dostačuje a prioritou je výstavba sítí čtvrté generace LTE. Neplánujeme ani její vypnutí, naši velkoobchodní odběratelé s ní i nadále počítají pro své koncové zákazníky,“ uvedl mluvčí CETIN Martin Žabka.

Ani Vodafone nechce hovořit o konkrétním datu. „I my plánujeme v budoucnu mobilní síť 3G vypnout. Konkrétní termín ale záleží na tom, kolik zákazníků bude používat telefony podporující LTE,“ sdělila Blesk.cz Adéla Konopková z tiskového oddělení Vodafone.

Ministerstvo vypínání bránit nebude

Ministr průmyslu a obchodu nemá s plány operátorů problém. „Nejde o prosté vypnutí 3G sítě bez náhrady, ale o nasazení systému Single RAN. Půjde tedy v zásadě o zlepšení podmínek pro koncového uživatele,“ řekl Blesk.cz ministr Jan Mládek (ČSSD).

„Licence pro 3G sítě byly navíc vysoutěženy už v roce 2001, resp. 2006, a jejich podmínky byly naplněny. Není tedy důvod trvat na samostatném provozování 3G sítí i po roce 2020,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 7. září 2015 14:16 )

O zdražení(pardon zrychlení) internetu se snaží i UPC - cena za 100 Mb/s je 499 Kč.

remcal ( 7. září 2015 11:47 )

TENTO POČIN ZA TĚCH 5 LET JISTĚ UVÍTAJÍ ISLAMISTIČTÍ TEROROISTÉ, KTEŘÍ DO TÉ DOBY UPEVNÍ SVÉ POZICE A DOSTANOU OD T-MOBILE DÁREK, KTERÝ VÝRAZNĚ URYCHLÍ MOŽNOST RACIONÁLNĚJI PLÁNOVAT TERORISTICKÉ ÚTOKY V EVROPĚ. NÁM BUDE V TÉ DOBĚ UŽ ASI NA PRD.

rambajs ( 7. září 2015 10:51 )

LTE je v Polsku už cca 5 let. Bylo tam už v době,kdy se u nás prosazovalo 3G. To tam stále funguje a nikdo z operátorů zatím neuvažuje o tom, že by 3G vypnul. Řekl bych, že tento článek je pouze poplašnou zprávou.

bebby ( 7. září 2015 10:44 )

Tak to jsem se zasmála..sice vlastním chytrý tf,který umí LTE,ale u nás je stále dostupný EDGE o 3G si můžeme u T-Mobile nechat jen zdát...

egyptanka ( 7. září 2015 09:05 )

Je to nesmysl. Dnes má ještě dost lidí staré telefony,šetří si je,protože tzv.chytré nechtějí. Ani internet do mobilu. Kdo bude kupovat drahé přístroje? Leda tak někteří mladí pro image.

Zobrazit celou diskusi