Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jste chudí? Dostanete levnější internet a počítač od státu

Chudé rodiny budou mít právo kromě levnější internetu i repasované počítače
Chudé rodiny budou mít právo kromě levnější internetu i repasované počítače  (Autor: Aneta Schürgerová)
Autor: sou - 
1. července 2015
13:39

Od konce roku 2017 by operátoři měli zlevnit internet pro sociálně slabé rodiny. Mělo by jim to ulehčit například hledání práce. Státní kasu to bude podle ministryně práce a sociálních věcí stát více než 400 miliónů. Informují o tom Hospodářské noviny.

Cílem je, aby lidé ohrožení sociálním vyloučením mohli využít digitální technologie ke zlepšení svého postavení ve společnosti,“ řekl Hospodářským novinám Jiří Vaňásek, ředitel ministerského odboru trhu práce. Sociální demokraté tímto krokem chtějí splnit jeden ze svých předvolebních slibů.

Levnější internet by tak mělo na tisíce chudých rodin. Tarify by se měly dotovat ze státních peněz. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) by v příštích letech měla za tuto novinku utratit přes 400 miliónů korun.

Internet levně a počítač zadarmo

Sociálně slabším lidem by to mělo pomoci nejen v hledání práce, ale také by se mohli lépe dostat ke službám nebo si mohli rozjet vlastní podnikání. To si od projektu alespoň slibuje ČSSD. Ministerstvo práce by jim chtělo navíc zajistit i počítače za symbolické ceny nebo zcela zadarmo. „Zvažovali jsme možnost využít repasovaných počítačů, v tuto chvíli se díváme spíše na další varianty,“ podotýká Jiří Vaňásek z ministerstva práce.

Podle Českého statistického úřadu má momentálně počítač s připojením na internet 73 procent českých rodin. V případě těch nejchudších je to ale jen jedna ze tří. Novinku by měla řešit vláda. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) bude pro jen v případě, že nebude státní rozpočet stát ani o korunu navíc. Ministryně Marksová Tominová slíbila, že by se levný internet pro chudé měl platit z běžných výdajů ministerstva.