Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Naděje po operaci kostí: Verunka se postavila!

Autor: Slávka Červená - 
21. srpna 2015
19:20

Je křehká jako skleněná panenka. Verunka Hambálková (8) ze Vsetínska trpí extrémní lomivostí kostí a nikdy se nepostavila na nožky. Až teď! Po loňských unikátních operacích rehabilituje a už ví, jaké to je stát na vlastních nohou!

Verunka i rodiče žili ve strachu. Stačilo, aby o něco nešťastně zavadila, a už se lámala. Zlomenin měla více než 20! Její situaci se pokusil změnit ortoped Karel Ročák z nemocnice v Přerově.

Loni tam dívenka podstoupila tři unikátní operace. Poslední v listopadu. „Do nožiček byly voperovány speciální teleskopické hřeby. Ty »rostou« v kostech zároveň s dítětem a končetiny zpevní. Je to poprvé v Česku,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Rodiče věřili, že se dcera brzy postaví na nohy. To se jim nyní plní. Verunka dělá první krůčky a trénuje pod vedením fyzioterapeutů v nemocnici ve Valašském Meziříčí.

„Je patrný obrovský posun. Pracujeme na koordinaci pohybu, posílení a protahování zkrácených svalů. Je úžasné, že už dokáže chodit na vlastních nohou, byť zatím s oporou dětských berliček,“ uvedl fyzioterapeut Zbyněk Stanečka. Vyjádřil i obdiv rodičům, kteří s dcerou poctivě doma cvičí.

„Největšího zlepšení Veronika dosáhla letos na jaře, kdy jsme byli měsíc v lázních. Cvičíme denně a největší odměnou jsou mi její pokroky. Jsem šťastná. Dokáže sama jezdit na trojkolce. Je to pro mě velká úleva, protože všude jsme se dosud dopravovali jen na kočárku,“ řekla radostně maminka.

Jde o vzácné nevyléčitelné onemocnění, kterým trpí v ČR okolo 20 dětí. Vzniká mutací genu, který je zodpovědný za tvorbu kolagenu. Vzniká porucha pojivové tkáně. V těžkých formách se projevuje menším vzrůstem.

Zobrazit celou diskusi