Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nebezpečná pomazánka? Obchodníci ji nabízeli i po varování potravinářů

Autor: David Klempíř, ČTK - 
19. srpna 2015
18:35

Pomazánková hrozba ze Slovenska ukázala na mezeru v českém varovném systému. Ještě několik hodin poté, co Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varovala před cizrnovou pomazánkou s údajným botulotoxinem, byla potravina k dostání v obchodech. Blesk ji sehnal například v hypermarketu Tesco.

Ve středu v půl druhé odpoledne přinesl redaktor Blesku na přepážku informací v Tesco Eden balení přibližně dvaceti cizrnových pomazánek značky Lunter ze Slovenska. V tuto hodinu by daná potravina již měla být stažena z oběhu. Média se varovné zprávě věnovala již od rána. Prodejce ale tvrdil, že o ničem neví.

SZPI dostala v úterý večer varování od slovenských kolegů, že cizrnová pomazánka je nebezpečná potravina, která může poškodit lidské zdraví. „Varujeme všechny spotřebitele, ať uvedenou šarži pomazánky v žádném případě nejedí,“ zdůraznil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Potravináři varovali před konzumací stogramového balení pomazánky s trvanlivostí do 21. srpna kvůli botulotoxinu, jednomu z nejúčinnějších přírodních jedů. Na Slovensku upadl po požití této pomazánky jeden muž do kómatu a je u něj podezření na otravu.

Varujme zákazníka. Ale jak?

Inspekce se o rizikových potravinách dozvídá díky systému RASFF, což je informační systém provozovaný v celé EU. Inspekce každodenně sleduje došlé zprávy a rozesílá je na příslušné dozorové orgány. „Vydali jsme opatření obecné povahy,“ sdělil na dotaz Blesku mluvčí potravinářů. „Informovali jsme formou úřední desky a zároveň jsme ověřili a kontaktovali distribuční kanály rizikové potraviny, tedy v tomto případě dovozce,“ dodal.

Lidé se podle mluvčího o varování dozvědí z médií. „Ovšem povinností všech prodejců je dbát na kvalitu prodávaných potravin. Varování na naší úřední desce, resp. internetových stránkách, by měli ve vlastním zájmu hlídat.“ Odvolal se přitom na legislativu platnou od ledna letošního roku. Tu zákonodárci schválili především po zkušenosti s metanolovou kauzou a zvýšila kromě jiného pravomoci SZPI.

Tesco výrobky stáhlo z regálů

„Žádné varování jsme nedostali,“ uvedla kolem 14. hodiny pracovnice informací v Tesco Eden. „O jakou šarži se má jednat?“ chtěla vědět dále a po ověření, že na prodejně mají pomazánku s jiným datem spotřeby, odnesla celé balení znovu do regálu.
 
Mluvčí Teska Václav Koukolíček Blesku naopak řekl, že se o problémech s pomazánkou dozvěděli v dopoledních hodinách právě na webových stránkách SZPI, které pravidelně monitorují. „Upozornil nás na to i dodavatel předmětného výrobku, ale až odpoledne,“ sdělil.

„Okamžitě bylo přistoupeno ke stažení všech šarží tohoto výrobku z prodeje. Výrobky byly během odpoledních hodin na všech provozovnách stahovány z prodejních regálů,“ ujistil dále Koukolíček. Mezitím však uplynulo několik hodin, kdy potravinu mohl kdokoliv koupit. „Teoreticky bychom asi byli schopni zpětně zjistit, kolik těchto výrobků jsme za uplynulé dny prodali,“ připustil.

Botulotoxin tentokrát neprokázán

V případě cizrnové pomazánky se naštěstí nejspíše nikomu nic nestane. Výrobce informoval odpoledne média, že analýza Regionální veterinární a potravinové správy nepotvrdila v produktech společnosti bakterii Clostridium botulinum, původkyni smrtelného onemocnění.

Přesto je s podivem, že česká legislativa umožňuje, aby byla ještě několik hodin po vydání varování Státní zemědělské a potravinářské inspekce v prodeji hypoteticky smrtící potravina.

Botulotoxin, botulin či klobáskový jed je toxická látka produkovaná bakteriemi Clostridium botulinum. Jde o nejúčinnější přírodní jed, odolný proti žaludeční šťávě a trávení. Neporušený se dostává do krevního oběhu. V potravinách se ničí varem po dobu alespoň 10 minut. V kosmetice se pod označením botox používá mimo jiné k vyhlazování vrásek.

Veřejnost se může informovat ohledně bezpečnosti potravin na českém trhu na stránkách www.bezpecnostpotravin.cz.

reporterka1 ( 19. srpna 2015 22:34 )

Je zavadzanim, ak vyrobca na svojej stranke tvrdi, ze "Analýza Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) nepotvrdila prítomnosť baktérie Clostridium botulinum v produktoch Alfa Bio." (http://www.lunter.com/analyza-nepotvrdila-pritomnost-bakterie-clostridium-botulinum-v-neotvorenych- vyrobkoch-alfa-bio) a rovnake vyhlasnia poskytol pre TASR (http://www.teraz.sk/regiony/bakteria-botulizmus-vyrobky-alfa-bio/151423-clanok.html) a SITA (http://www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/984622-muz-neupadol-do-komy-pre-natierku-pricina-zostava-z ahadou/) V protokoloch o skuskach RVPS Dolny Kubin je uvedene, ze vsetky nimi prvadzane skusky boli na inu bakteriu t.j. Clostridium perfringens (https://cs.wikipedia.org/wiki/Clostridium_perfringens) a nie na 3 skuskami RUVZ BB v 3 vzorkach suspektne detekovane Clostridium botulinum (https://cs.wikipedia.org/wiki/Clostridium_botulinum). Protokoly o kontrolach su z nejakeho dovodu zverejene vyrobcom a nie RUVZ BB na http://www.lunter.com/wp-content/uploads/2015/08/ALFA-BIO_protokoly.pdf . Hoci boli vsetky skusky ukoncene 17.8.2015, verejnost bola informovana az 18.8.2015 resp. 19.8.2015 . Na strankach RUVZ BB je iba povodna sprava http://www.vzbb.sk/sk/tlacove_spravy/2015/ts799.php .

cipisek134 ( 19. srpna 2015 20:23 )

naidka:

naidka ( 19. srpna 2015 19:32 )

Taková pomazánka vypadá jedovatě už od pohledu a vedle ten TATARÁČIK vyhlíží přímo zlověstně.

Zobrazit celou diskusi