Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Potravináři varovali před jedovatou pomazánkou. Firma i testy ji ale brání

Nebezpečná pomazánka
Nebezpečná pomazánka  (Autor: SZPI)
Autor: lm, ČTK - 
19. srpna 2015
17:20

Na Slovensku se v pomazánce Lunter objevil podle prvních informací velmi nebezpečný toxin. Varuje před ním i česká potravinářská inspekce. 43letý muž z Banské Bystrice byl po jejím snězení hospitalizován. V nemocnici upadl do kómatu. Jenže výrobce kontruje testy neotevřených pomazánek, které dopadly dobře.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před konzumací cizrnové rostlinné pomazánky značky Lunter ze Slovenska ve stogramovém balení s trvanlivostí do 21. srpna kvůli výskytu botulotoxinu. „Jde o jeden z nejúčinnějších přírodních jedů,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Podle inspektorů jde o nebezpečnou potravinu, která může poškodit lidské zdraví. „Varujeme všechny spotřebitele, ať uvedenou šarži pomazánky v žádném případě nejedí,“ zdůraznil. Podle dozorového orgánu na Slovensku má příznaky otravy zatím jeden člověk.

Muž upadl do kómatu

Na Slovensku se muži po požití pomazánky v noci udělalo nevolno a měl pocit těžkého žaludku. Když ráno vstal, bylo mu o poznání hůře. Viděl dvojmo, vrávoral, měl závratě, cítil slabost a měl problémy s polykáním. Se svými potížemi se tedy vydal k lékaři a rovnou byl hospitalizován na neurologickém oddělení fakultní nemocnice F. D. Roosevelta v Banské Bystrici. O případu informovala slovenská tisková agentura TASR. 

Doktoři u něj totiž diagnostikovali smrtelný botulismus. Jde o otravu jedem botulotoxinem produkovaným bakterií Clostridium botulinum. Regionální úřad veřejného zdravotnictví (RÚVZ) tuto bakterii nalezl v obsahu tří balení cizrnové pomazánky výrobce Alfa Bio (datum spotřeby 21. 8. 2015), kterou muž předtím konzumoval.

Ve jménu společnosti ALFA BIO s.r.o. vyjadřujeme lítost nad současným stavem našeho zákazníka a přejeme mu rychlé zlepšení jeho zdravotního stavu,“ uvedla slovenská společnost Lunter ve svém vyjádření.

Bakterie našli po dni v koši

Firma nicméně ve středu odpoledne přišla s dalším vyjádřením, ve kterém se opírá o testy neotevřených výrobků.

„Přítomnost bakterie se nepotvrdila jak ve výrobcích odebraných ze Slovenského misijního hnutí, odkud se údajně cizrnová pomazánka dostala k postiženému pacientovi, tak ani v kontrolní šarži ve výrobě Alfa Bio,“ uvedla firma s odkazem na slovenský kontrolní úřad. „Podezření bylo zjištěné v použitých obalech odebraných z odpadkového koše v rodině pacienta po více než 24 hodinách od konzumace,“ dodala spolenočnost.

Botulotoxin patří mezi nejsilnější známé jedy, otrava jedem může být smrtelná a vždy vyžaduje okamžitou lékařskou péči. Muži ze Slovenska sice byly podány ihned tři dávky antibotulinického séra, ale i přesto upadl do kómatu a byl přeložen na jednotku intenzivní péče.

RÚVZ sice nezjistil přítomnost smrtící bakterie v originálním balení té samé šarže pomazánky, ale přesto varuje Slováky, aby si zkontrolovali ledničky. „Jelikož uvedená potravina je těsně před datem spotřeby – 21. srpna 2015, a v prodejnách se již pravděpodobně nenachází, ale mohou ji mít zakoupenou spotřebitelé, tak touto cestou informujeme a vyzýváme obyvatele, aby uvedenou pomazánku už nekonzumovali,“ upozornila vedoucí odboru epidemiologie Mária Avdičová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

reporterka1 ( 19. srpna 2015 22:35 )

Je zavadzanim, ak vyrobca na svojej stranke tvrdi, ze "Analýza Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) nepotvrdila prítomnosť baktérie Clostridium botulinum v produktoch Alfa Bio." (http://www.lunter.com/analyza-nepotvrdila-pritomnost-bakterie-clostridium-botulinum-v-neotvorenych- vyrobkoch-alfa-bio) a rovnake vyhlasnia poskytol pre TASR (http://www.teraz.sk/regiony/bakteria-botulizmus-vyrobky-alfa-bio/151423-clanok.html) a SITA (http://www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/984622-muz-neupadol-do-komy-pre-natierku-pricina-zostava-z ahadou/) V protokoloch o skuskach RVPS Dolny Kubin je uvedene, ze vsetky nimi prvadzane skusky boli na inu bakteriu t.j. Clostridium perfringens (https://cs.wikipedia.org/wiki/Clostridium_perfringens) a nie na 3 skuskami RUVZ BB v 3 vzorkach suspektne detekovane Clostridium botulinum (https://cs.wikipedia.org/wiki/Clostridium_botulinum). Protokoly o kontrolach su z nejakeho dovodu zverejene vyrobcom a nie RUVZ BB na http://www.lunter.com/wp-content/uploads/2015/08/ALFA-BIO_protokoly.pdf . Hoci boli vsetky skusky ukoncene 17.8.2015, verejnost bola informovana az 18.8.2015 resp. 19.8.2015 . Na strankach RUVZ BB je iba povodna sprava http://www.vzbb.sk/sk/tlacove_spravy/2015/ts799.php .

ruudazvostravy ( 18. srpna 2015 19:46 )

Nó,vono bi se vo tom dalo lydički polemyzovat.Cože to tén ogár celkom pozajysto zožral?No predsa fygu borovú,hej?

xcarodejka ( 18. srpna 2015 19:22 )

tzv klobásový jed, takže asi nemá smysl odepírat si uzeniny , ap.

Zobrazit celou diskusi