Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hořela chemička: Proč nám neřekli, jestli máme utéct?

Autor: Tomáš Koníček - 
14. srpna 2015
20:11

Viděli jen kouř a nevěděli, co mají dělat, starostové se to dozvídali z televize. Výbuch v litvínovském Unipetrolu ukázal, že s varovným systémem není něco v pořádku. „Viděli jsme obrovský kouř a netušili, co se děje,“ líčila i Martina Sedláková (30). S rodinou zvolila úprk.

Lidé ze Souše, čtvrti Mostu, jsou prý hned na ráně. Když to v litvínovské chemičce ve čtvrtek ráno bouchlo, měli obrovský strach. Ale že by jim někdo dal vědět, jestli se mají nebo nemají bát?

„Žádný rozhlas tu není. Ani sirény jsem neslyšela. Až na internetu jsme později zjistili, co se vlastně děje,“ řekla paní Sedláková. Největší strach měl prý desetiletý syn.

„Zavřel se v pokoji a hrozně se bál. Museli jsme ho přesvědčit, abychom mohli odjet,“ vylíčila učitelka. „Mohlo to být ještě horší. Jsou tam zásobníky. Kdyby bouchly, tak to tady všichni odneseme. Nebyl čas na něco čekat,“ řekla místní učitelka.

Nakonec odjeli na pětadvacet kilometrů vzdálené jezero Barbora. „Byli jsme tam celý den a přes internet sledovali, co se děje. Až večer jsme se vrátili domů,“ řekla paní Sedláková.

Znají látky z chemičky?

Unipetrol spadá do kategorie podniků, jichž se týká vyhláška o nebezpečných látkách. Teoreticky má údaje o chemických látkách ve výrobě krajský úřad. Zpráva obsahuje mimo jiné seznam a množství nebezpečných chemických látek, které se v areálu nacházejí. „Bez schválené bezpečnostní zprávy nelze výrobní zařízení podléhající zákonu o prevenci závažných havárií provozovat,“ dodal.

„Jedna věc jsou jednotlivé chemické látky, druhá věc však je, že tyto látky spolu mohou reagovat za vzniku obrovského množství různých sloučenin,“ oponují hasiči. Podobně mluví také jeden z lékařů z nedalekého Mostu. „Na případnou skutečně krizovou situaci a možné zdravotní komplikace, se kterými by lidé mohli chodit, nás nikdo nepřipravoval. Ani nyní a ani nikdy v minulosti,“ sdělil Blesku praktický lékař Václav Král z krkonošské polikliniky.

Kdo udělal chybu?

„Pravidla jsou jasně nastavená a naše společnost podle nich neodkladně postupovala,“ sdělil Blesku Jiří Hájek, ředitel firemní komunikace Unipetrolu. „Primárně jde o okamžité předání informace složkám IZS, který je pak dále distribuuje,“ dodal. Opomenutí odmítají i hasiči, kteří jsou koordinátorem a páteří integrovaného systému. „Okamžitě jsme informovali hejtmana kraje, primátora Mostu a další. Informace jsme předali všem složkám záchranného systému,“ řekl Blesku Jan Rudolf, vedoucí krajského operačního střediska a řídící důstojník hasičů.

Ten byl v pátek v areálu Unipetrolu obhlížet situaci. „Abychom mohli předat dál relevantní informace, musíme vědět jaké. Podle prvních údajů z Unipetrolu nehrozilo přímé ohrožení občanů v okolních městech. Pouze se doporučovalo v místech zasažených kouřovou vlečkou omezit větrání, uzavřít okna a nevycházet ven,“ řekl Rudolf.

Už dohořívalo

Hasiči v Unipetrolu zasahovali celou noc a celý včerejší den. "Ochlazují místa, kde vyhořívají zbytkové látky, a monitorují teplotu," uvedl jejich mluvčí Lukáš Marvan. Dodal, že většina ohnisek je uhašená a přístupná podnikovým technikům. Hoří už jen potrubí vedoucí do míst,kde se řízeně spaluje plyn propylen. Podle Marvana budou hasiči v chemičce ještě zřejmě po celý víkend.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi