Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hrozí další výbuch chemičky Unipetrol. Sjíždějí se hasiči z celého kraje

Autor: ČTK, Jana Ulrichová, David Klempíř - 
13. srpna 2015
09:54

K požáru, který vypukl v litvínovské chemičce Unipetrol, se sjíždějí hasiči z celého Ústeckého kraje. Dopoledne se tam zřejmě po výbuchu vzňala v jednom zásobníku zatím neurčená chemická látka. Podle hasičů asi explodoval propylen. Hrozí další výbuchy. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu.

Po poledni mluvčí hasičů Lukáš Marvan řekl, že už oheň dostávají pod kontrolu.

Žádné ztráty na životech

Mluvčí hasičů také uvedl, že nikdo se nepohřešuje. Podle některých prvotních informacích z místa se pohřešovala jedna laborantka. Také mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda tyto informace popřel. "Podle mých informací nikoho ze zaměstnanců nepostrádáme," řekl. Hasiči podle něj požár stále neuhasili. Mluvčí Unipetrolu nechtěl spekulovat o tom, zda hrozí další výbuchy.

Jak vypadá hořící chemička ze vzduchu? Podívejte se na video:

Video Letecké záběry: Hrozivý pohled na hořící Unipetrol v Litvínově - Blesk, www.lety-chomutov.cz
Video se připravuje ...

Mluvčí ústecké záchranné služby Petr Bureš řekl, že záchranáři na místě ošetřili čtyři hasiče po celkovém kolapsu. "Ošetřovali jsme také řidiče kamionu ze stáčírny benzinu, který zřejmě tlakovou vlnou při výbuchu utrpěl poranění ucha," uvedl Bureš.

"Vybuchla kolona, natlakovaná nádoba. Zřejmě z přehřátí, vybuchlo to sto metrů ode mě. Okamžitě se spustil poplach a pak nás evakuovali," řekl jeden ze zaměstnanců redaktorce Blesku. 

Video Výbuch v litvínovské chemičce: Zvláštní stupeň poplachu! - Jana Ulrichová, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

V areálu se objevila další ohniska požáru, řekla mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. Nebezpečné látky do ovzduší neunikly, sdělila mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

 

 

Požár ethilenu v Litvínově.

V Litvínově hoří Chemička, exklusivní záběry CAT-TV.

Posted by CAT TV on 13. srpen 2015

 

 

 

Vyklizené okolí chemičky

Policie vyklidila areál chemičky v Záluží i jeho okolí v okruhu jednoho kilometru. Opakovaně byla uzavřena silnice I/27 mezi Litvínovem a Mostem a další komunikace v okolí, mezi Litvínovem a Mostem nejezdí ani tramvaje. Železničáři kvůli požáru zastavili provoz na úseku mezi stanicemi Louka u Litvínova - Most. Náhradní autobusovou dopravu zajistit nelze, protože silnice je také zavřená. "Cestující mohou použít objízdnou trasu přes stanici Oldřichov u Duchcova," uvedly České dráhy na svém webu. Litvínov i Most svolaly na čtvrtek zasedání svých bezpečnostních rad.

V Litvínově zasedla bezpečnostní rada. "Aktuálně máme informaci, že opět došlo k uzavření silnice I/27, situace se tak zřejmě změnila k horšímu. Okamžitě, jakmile získáme nějaké konkrétní informace, budeme občany města informovat na našich webových stránkách," řekla starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO). Potvrdila, že lidem v místech zasažených kouřem bylo doporučeno neotvírat okna a nevycházet ven, stav ovzduší monitoruje odbor životního prostředí. Podle starostky největší část kouře z požáru směřuje k městu Hora Svaté Kateřiny. "S panem starostou jsme v kontaktu a jsme případně připraveni pomoct s kontrolou ovzduší i tam," uvedla Bláhová.

doktorrka ( 14. srpna 2015 05:29 )

Ať bouchne třeba celý stát ! Stejně už není náš !

gabreta ( 13. srpna 2015 16:23 )

A tiková správa bude stejná, jako když ufouk Černobyl. "K žádnému úniku nebezpečných látek nedošlo, škody na životech a na zdraví žádné a škody na majetku zanedbatelné"!!

gabreta ( 13. srpna 2015 16:16 )

Měnit nick nemůže, protože to je Porošenko Vasilij!!

gabreta ( 13. srpna 2015 16:13 )

Nezdravila tam náhodou i Gagarina??

gabreta ( 13. srpna 2015 16:10 )

Zobrazit celou diskusi