Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sousede, bouchla chemička: Za jak dlouho se o havárii dozví obyvatelé?

Požár v litvínovské chemičce 13. srpna 2015
Požár v litvínovské chemičce 13. srpna 2015  (Autor: David Malík/Blesk)
Autor: David Klempíř - 
14. srpna 2015
18:30

Za jak dlouho se dozví občané, kteří mají za zády obří chemický závod, jakým je například Unipetrol v Litvínově, že došlo k havárii či jiné mimořádné události? Starosta Horního Jiřetína o tom nemohl obyvatele obce informovat ještě 90 minut poté, co zpravodajství již dávno běželo v televizi, na zpravodajských serverech a sociálních sítích. Nikdo mu to totiž oficiálně neřekl.

Až několik desítek minut poté, co po výbuchu začalo hořet v Unipetrolu Litvínov, věděl starosta blízkého Horního Jiřetína, co má říci obyvatelům.

„Dnes v 8:28 hod. došlo na Etylénové jednotce v Unipetrolu RPA k výpadku chladícího okruhu propylénu a následně k výbuchu v zařízení s následným požárem.“ Tuto zprávu umístila radnice Horního Jiřetína na oficiální profil obce na Facebooku téměř dvě hodiny po výbuchu. Dříve to nebylo možné.

„To už mi ale dávno volali občané, co se stalo, jestli mají evakuovat a balit,“ zlobí se starosta Jiřetína Vladimír Buřt. A nejspíš oprávněně.

„První oficiální zprávu jsem obdržel z Integrovaného záchranného systému (IZS) skutečně asi až hodinu a půl po výbuchu. To už ale všichni hltali zpravodajství z televize a médií. A já nevěděl, co jim mám oficiálně říci. A právě neinformovanost mě na tom štve nejvíc,“ řekl starosta Blesku. „Samozřejmě, že hned poté jsme všechny informovali. Prioritně elektronickou cestou – na Facebooku, na internetových stránkách města, ale rovněž obecním rozhlasem.“

Kdo udělal chybu? Nikdo?

Integrovaný záchranný systém vznikl z potřeby každodenní činnosti záchranářů, zejména při složitých haváriích, nehodách a živelních pohromách. Zjednodušeně řečeno, díky němu by nikdo neměl být opomenut a zároveň by nikdo neměl „překážet“ ostatním. Fungoval tentokrát systém tak, jak má?

„Pravidla jsou jasně nastavená a naše společnost podle nich neodkladně postupovala,“ sdělil Blesku Jiří Hájek, ředitel firemní komunikace Unipetrolu. „Primárně jde o okamžité předání informace složkám IZS, který je pak dále distribuuje v rámci svých postupů. Tyto postupy jsou pravidelně ověřovány v rámci havarijních cvičení. Jednou ročně jsou do cvičení zapojovány i složky IZS,“ dodal. Chemička informace dále předává mimo jiné také Krajskému úřadu, České inspekci životního prostředí, zástupcům Litvínova a Mostu a médiím.
 
Opomenutí či zbytečnou prodlevu odmítají i hasiči, kteří jsou hlavním koordinátorem a páteří celého integrovaného systému. „Okamžitě jsme informovali hejtmana kraje, primátora Mostu a další. Informace jsme předali všem složkám záchranného systému,“ řekl Blesku Jan Rudolf, vedoucí krajského operačního střediska a řídící důstojník hasičů. Ten byl v pátek v areálu Unipetrolu obhlížet situaci.

Abychom mohli předat dál relevantní informace, musíme vědět jaké. Podle prvních údajů z Unipetrolu nehrozilo přímé ohrožení občanům v okolních městech. Pouze se doporučovalo v místech zasažených kouřovou vlečkou omezit větrání, uzavřít okna a nevycházet ven. Tyto údaje jsme předali dál,“ řekl dále Rudolf s tím, že hasiči okamžitě začali měřit stav ovzduší v Litvínově.

„Nejenže jsme nasadili náš vlastní měřicí vůz, ale požádali jsme si navíc o dva další z Plzeňského a Středočeského kraje. Výsledky měření prokázaly, že hořely převážně uhlovodíky a nebezpečné sloučeniny v ovzduší obyvatele neohrozily.“

Zázrak jménem IZS

Páteří integrovaného záchranného systému je Hasičský záchranný sbor ČR. V praxi to znamená, že pokud zasahuje více složek IZS, na místě většinou velí příslušník hasičů, který řídí a koordinuje záchranné a likvidační práce.

Dle zákona může velitel zásahu zakázat nebo omezit vstup osob na místo zásahu, nařídit evakuaci osob nebo stanovit jiná dočasná omezení. Rovněž může vyzvat právnické a fyzické osoby k poskytnutí osobní nebo věcné pomoci. Firmy i občané mají ze zákona povinnost tuto žádost o pomoc při řešení mimořádné situace vyslyšet.

Mezi základní složky IZS patří hasiči, poskytovatelé zdravotnické záchranné služby a Policie ČR. Dále pak vyčleněné síly a prostředky ozbrojených sil, obecní policie, orgány ochrany veřejného zdraví a další.

Zobrazit celou diskusi