Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přehled: Před cestou na dovolenou nastudujte místní zvyky, jinak vás čekají potíže

  • Autor: Andrea Ulagová - 
    11. 8. 2015
    05:15

    Jiný kraj, jiný mrav. Rčení, které byste si měli zapamatovat, pokud vyrážíte na dovolenou do zahraničí. Kromě toho, že byste si měli nastudovat bezpečnostní situaci v dané zemi, nezapomínejte na místní zvyky a tradice. Při jejich porušení byste se mohli dostat do pořádných problémů.

    I když se při dovolené velmi často pohybujeme v letoviscích, kde jsou místní zvyklí na turisty, není dobré se k místním obyvatelům chovat bezohledně. Podle cestovní kanceláře Alexandria patří mezi oblíbené destinace toto léto Bulharko, Turecko, Egypt a Řecko. „Jsou to přátelské země, jen je vhodné respektovat místní kulturu,“ říká Petr Šatný, ředitel cestovní kanceláře. Navíc poznání místní mentality a zvyklostí obyvatel může být zajímavým zpestřením dovolené.

  • 1.Ano a ne v Bulharsku

    V Bulharsku kývnutí znamená ne. V Bulharsku kývnutí znamená ne. | profimedia.cz

    Největší problémy vám může způsobit, pokud se dopustíte urážky náboženského cítění místních, a je jedno, ve které zemi se právě nacházíte. To se vám klidně může stát i v Bulharsku, kde sice panuje svoboda vyznání, dominuje však pravoslavná církev. Bulhaři jsou navíc velmi hrdým národem, který miluje svoji zemi, takže hlasitá kritika náboženství nebo světské moci rozhodně není namístě. Rozhodně byste si měli zapamatovat, že v Bulharsku souhlasné kývání hlavou znamená NE a a naopak. Na druhou stranu jsou Bulhaři velmi příjemní a komunikativní.

  • 2.V Řecku žádné diskuse o krizi

    Řecko zažívá ekonomickou krizi, nediskutujte o ní s místními. Řecko zažívá ekonomickou krizi, nediskutujte o ní s místními. | Archiv

    V Řecku panuje ekonomická krize a to turisty svádí k tomu, aby se zapletli do diskuse na toto téma s místními. Rozhodně to nedělejte, protože narazíte na řeckou extrémní hrdost, hlasitou mluvu a rozmáchlou gestikulaci. Nestydí se hlasitě hovořit na ulici a ani v místní taverně. Ale i když i se může zdát, že je Řek rozčílený, tak to tak není. Nesnažte se tedy mluvit s místními o ekonomické krizi a už vůbec jim neříkejte, že dělají něco špatně. Řekové jsou velmi hrdí a budou svoji zemi bránit. Jednu historku zmiňuje i Petr Šatný: „Nechtějte po Řekovi, aby si i v době krize odpustil posezení v taverně. Když jsem se ptal jednoho řeckého kamaráda, jak je možné, že i v době nejhlubší krize jsou všechny taverny plné, odpověděl mi s úsměvem: ‚Vy jezdíte jednou za rok či dva na dovolenou, my chodíme místo toho do taverny, tak nám do toho nekecej,‘“ usmívá se Šatný. Navíc Řekové mají rádi svoje siesty. Na všechno tedy mají dost času, což může nás, Čechy, dost rozčilovat.

  • 3.V Egyptě zapomeňte na výstřih

    V Egyptě nechoďte spoře oděni. V Egyptě nechoďte spoře oděni. | ČTK

    Pokud vyrážíte do Turecka či Egypta, v otázce náboženství jsou rozhodně méně benevolentní než v Řecku nebo Bulharsku. Navíc si, hlavně dámy, dávejte pozor na oblečení, pokud se pohybujete v turistických oblastech nebo okolo hotelového resortu, dají se výstřihy a minisukně tolerovat, pokud ale vyrážíte dál do města, je třeba mít na paměti místní zvyklosti.

    „U žen se určitě nehodí hluboké výstřihy a minisukně, ani pánové by však neměli na procházku městem vyjít spoře oděni,“ doporučuje Šatný. Mějte to na paměti, pokud se dostanete do míst, kde se zdržují hlavně místní.

    Ministerstvo zahraničí navíc varuje, že v Egyptě je napjatá bezpečnostní situace. Sice vám dle ministerstva nehrozí nic v letoviscích a u památek, ale jinde, např. v Káhiře, hrozí velké riziko teroristických útoků. 

  • 4.V Turecku nefoťte policisty

    V Turecku si foťte selfie na pláži, ne však s policistou. V Turecku si foťte selfie na pláži, ne však s policistou. | Shutterstock

    V Turecku platí stejné doporučení ohledně oblečení jako v Egyptě. Navíc byste udělali velkou chybu, pokud byste fotili policisty, vojáky a modlící se lidi. To je totiž v Turecku zcela zakázáno. Nefoťte ani vojenské a policejní objekty a budovy státních institucí. A navíc zde platí absolutní přednost motorového vozidla, takže ve městech a při přecházení silnic se vyplatí velká obezřetnost.

    Ministerstvo zahraničí doporučuje, abyste si před cestou ověřili bezpečnostní situaci v Turecku, cestujte organizovaně a ve skupinách, necestujte v noci a jezděte po hlavních silnicích. Vyhýbejte se přátelským cizincům, neberte si od nich pití, sladkosti nebo tabákové výrobky, hrozí vám omámení a únos. V turistických destinacích buďte opatrní při výběru z bankomatů, na těchto místech operují gangy, které bankomaty upravují, aby mohly krást z účtů peníze.

     

  • 5.V islámských zemích dodržujte etiketu v mešitách

    Chcete se jít podívat do mešity? Zahalte se. Chcete se jít podívat do mešity? Zahalte se. | Profimedia.cz

    Pokud cestujete do islámských zemí, mezi které patří i např. Tunisko, a chcete se jít podívat do mešity, nezapomeňte na etiketu. Do mešity se vstupuje bez obuvi a s vhodným oděvem. Ne každá mešita je navíc přístupná turistům, takže si nevynucujte vstup a navštivte mešity na turisticky oblíbených místech, kde vám zapůjčí šátky, haleny i sukně.

    „V resortech panují běžná pravidla a evropské zvyky. Personál bývá milý,
    přátelský a usměvavý. Mírný odstup, který však v žádném případně není osobní, může návštěvník země pocítit v době ramadánu,“ popisuje Petr Šatný.

  • 6.V Saúdské Arábii se nebavte o náboženství

    Během ramadánu drží muslimové půst. Během ramadánu drží muslimové půst. | Profimedia

    Saúdská Arábie je v otázce náboženství a politiky velmi striktní. Dávejte si pozor na rozhovory na tato témata, vyhněte se i otázce práv žen. Muslim navíc vnímá jako nezdvořilost, pokud si sednete s nohou přes nohu. Tímto způsobem mu totiž ukazujete podrážku boty a to vzbuzuje stejné pocity jako u nás vztyčený prostředník.

    V Saúdské Arábii navíc dohlíží na mravnost náboženská policie „mutawas“. Agenti dostávají 150 dolarů za zatčení cizince, který porušuje místní mravy. Mohou vás zaskočit všude, v nákupním středisku či v restauraci. Proto zde i cizinky musí mít zahalené ruce, nohy a na hlavě musí mít šátek, muži by neměli nosit krátké kalhoty.

    Stejně jako v jiných islámských zemích jsou zde obyvatelé vstřícní k hostům a prokazují jim úctu bez ohledu na pohlaví či náboženství. Alkohol vám nenabídnou, ten islám zakazuje. „Je ale neslušné odmítnout na návštěvě nabízenou kávu či čaj,“ upozorňuje Šatný.