Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Studénkou už mohou projíždět vlaky. Želežničáři uvolnili dvě koleje

Autor: simao, ČTK - 
23. července 2015
01:00

Místem, kde se ve středu ráno ve Studénce na Novojičínsku srazilo pendolino s kamionem, už mohou projíždět vlaky. Železničáři ve 21:25 zprůjezdnili jednu kolej, do půlnoci pak druhou. Nehodu pak dále komentoval ministr dopravy Dan Ťok.

Další dvě koleje zatím zůstanou neprůjezdné. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. Nabouraná souprava byla naložena na provizorní podvozek, speciální nehodový vlak se ji chystal odtáhnout do depa v Bohumíně. Dvě volné koleje umožní jak zastavení vlaků ve stanici, tak jejich průjezd.

"Měli jsme velké štěstí, že to pendolino zůstalo na trati a nevykolejilo se. Pak by ty následky byly ještě horší," uvedl v Interview ČT 24 ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Upozornil na to, že před kamionem, který se vydal i přes svítící signalizaci na koleje, projela ještě dvě auta. "Není to jednotlivá záležitost, že někdo udělal zkrat nebo chybu," míní Ťok. Kdyby řidič kamionu, se kterým se pendolino střetlo, projevil duchapřítomnost, mohl nehodě zabránit. "Měl dupnout na plyn, vyjet a prorazit závory. Což by udělal nějakou škodu, poškodil si kamion, ale bylo by to mnohem lepší," uvedl v České televizi Ťok.

Ťok však zároveň také vysvětloval svůj nepříliš citlivý vzkaz na Twitteru, který uveřejnil. Zajímal se po nehodě hlavně o to, jak pojede dál vláda, který vyrazila na výjezdní zasedání do Ostravy. "Dostal jsem první SMS od šéfa SŽDC, že má pro mě špatnou zprávu, že budeme muset přesednout, že je tam nehoda," hájil se v ČT Ťok. "O vážnosti situaci jsem se dozvídal později, ta prvotní informace opravdu vypadala jinak," dodal.

Situace je však vážná dlouhodobě, i Ťok upozornil, že je v Česku na 10 tisíc podobných přejezdů. Dění na nich se občas notně podivuje Jindřich Hlas, prezident Federace strojvůdců ČR.

Viděl prý, jak si řidiči navzájem pomáhali zvednout závory, aby nemuseli čekat, než projede vlak. "Dokonce autobus takto projížděl přes přejezd," vzpomenul Hlas na ČT24. Hlas upozornil, do jak těžké situace se strojvedoucí dostávají. V takových momentech jde o vteřiny, někdy setiny vteřin. Šéf strojvedoucích zároveň dodává: "Strojvedoucí je v první na ráně, který to schytá...." Upozorňuje, ale zároveň na ČT24 dodal: "Nemůžeme přemýšlet tak, že tam něco bude stát. To bychom jezdili krokem, nikam bychom nedojeli."

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi