Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Strojvedoucí od Studénky už jednou zachraňoval lidské životy: Tentokrát ale zaplatil vysokou cenu

Autor: dce - 
22. července 2015
15:47

Podle všeho by řidičem, který řídil vlak, jenž havaroval ve středu u Studénky, měl být Jan Č., který už jednou zabránil nehodě Pendolina a zachránil lidský život. Tentokrát při neštěstí ale přišel o obě nohy.

Strojvedoucí Jan Č., který ve středu svou obětavostí zachránil životy mnoha lidí, už jednou zabránil vlakovému neštěstí. „Mimochodem podle informací železničních fandů to byl shodou okolností strojvůdce, který něčemu podobnému zabránil před rokem u Hranic na Moravě. Můžete to potvrdit?“ ptal se moderátor České televize Jindřicha Hlase, prezidenta české federace strojvůdců. „Bohužel, tak tuto informaci nemám, ale je to možné. Vím, že kolegovi je 59 let,“ odvětil Hlas.

Je to rok, co se u Hranic na Moravě málem srazil vlak Pendolino s osobním vozem. Jeho řidič se zasekl na přejezdu mezi závorami a vlak se rychle blížil. Strojvedoucí si ho však včas všiml – zahoukal a použil rychlobrzdy, zároveň ještě blikal řidiči na upozornění. Detaily zveřejnil časopis Železničář.

Řidič si znamení všiml a dokázal s vozem popojet na druhou kolej. Vlak ho minul jen o kousek a zabrzdil až 200 metrů za přejezdem. Jenže z druhého směru se blížil druhý vlak! Ale díky Janovi Č. z Pendolina i ten včas zabrzdil – jen pár desítek metrů před autem.

Tehdy strojvedoucí zachránil lidský život. To udělal i ve středu, bez jeho rychlé reakce a sebeobětování by jistě zahynulo více lidí. Jan Č. ale za to zaplatil vysokou daň – musely mu být amputovány obě nohy a jeho zdravotní stav je nejistý.

mak ( 23. července 2015 15:27 )

Od kdy vlak řídí řidič? .. "Podle všeho by řidičem, který řídil vlak,..." Mohla by prosím redakce zaměstnávat gramotné pisálky?

pjotri ( 23. července 2015 08:25 )

presne. a navic, bylo to za zatackou, tak bych rad videl to hrdinstvi v rychlosti 120 za hodinu. to se vymyka fyzikalnim zakonum, zatahnout brzdu a utect dozadu. urcite bych to hrdinstvim nenazyval. to by musel byt hrdina kazdej, kdo jde do prace.

kuku1 ( 23. července 2015 07:28 )

Víš ty co? Jsi chudák.Víš co je to za zodpovědnost mít za sebou tolik lidí???V tom vlaku sedí možná víc lidí jak v letadle.Hrdinové jsou všichni ,kteří jakým koliv způsobem zabrání tomu aby někdo umřel.

kuniksicht ( 23. července 2015 01:25 )

je uplne jedno, zda jsou tam zavory nebo most-nadjezd.......nedavno patlalove pracovali tak, ze most spadl pred prijizdejici rychlik a jak to dopadlo mame jeste zive v pameti.......

kuniksicht ( 23. července 2015 01:21 )

co se tyce nasi vlady, co sedela v jednom z vagonu........fakt smutne ale zase bych nebrecel.....vzdyt kazdy je nahraditelny......co se tyce ridice kamionu z polska......pokud vjel na prejezd kdyz uz blikaly cervene svetla, zastavil vozidlo mezi spoutenymi zavorami a nepokracoval dal aby prejezd uvolnil i presto, ze by zavoru urazil, tak bych mu naparil tomu debilovy ten nejvyssi mozny trest a uhradit vsem zranenym odskodne. skodu snad uhradi pojistovna. snad jedinne, co jej muze zachranit by byla prokazana technicka zavada na vozidle.......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání