Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obytné zóny? Past na řidiče!

Autor: Richard Veselý, Andrea Ulagová - 
17. července 2015
22:43

Chcete vycouvat z parkoviště v obytné zóně? Musí vám pomoci takzvaná »poučená osoba«. Tak rozhodl Nejvyšší soud. O pravidlu ale neví nic nejen řidiči, nekomentuje ho ani policie a ministerstvo dopravy!

„Obviněný si řádně nevytvořil podmínky pro bezpečné couvání v místě, kde se pohybovaly děti,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu, vyneseného soudkyní Miladou Šámalovou. Při couvání v obytné zóně prý má řidič buď troubit, nebo nechat asistovat »poučenou osobu«.

Zásada, podle které soudkyně řidiče potrestala, ale nic neříká nejen řidičům. Zodpovědné instituce se včera odvolávaly jedna na druhou.

„S tímto dotazem se obraťte na Policejní prezidium,“ okomentoval to mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Na Policejním prezidiu odkázali Blesk pro změnu na ministerstvo dopravy. Ani tam ale nebyli sdílnější.

„S tímto dotazem se musíme obrátit na našeho právníka,“ řekl Blesku mluvčí Tomáš Neřold. Nejvyšší soud rozhodnutí dokonce neokomentoval vůbec – jeho mluvčí měl včera nedostupný telefon.

»Náležitě poučenou osobou« je podle zákona člověk, „kterého řidič poučil o požadovaném úkonu a který svým věkem a rozumovou vyspělostí má pro něj dostatečné předpoklady“.

Nikdo však bohužel nevysvětlil, co dělat, když nikoho takového na parkovišti řidič nenajde. Pokud totiž dojde k nehodě, potrestán bude on.

Expert: Rozhodnutí je správné!

„Při řízení jsou situace, kdy je poučená a způsobilá osoba rozhodně zapotřebí. Zákon je v tomto tvrdý a v případě, že na místě nikdo další není, neměl by řidič vůbec vyjíždět,“ zastal se rozhodnutí Nejvyššího soudu dopravní expert Stanislav Huml. „Bezpečnost lidí je na prvním místě. Pokud řidič jedná nesprávně, dělá tak na vlastní riziko,“ dodal.

Dopravní expert Stanislav Huml. Dopravní expert Stanislav Huml. | David Malík

 

Jana Popovová

„Jsem řidič profesionál a tohle by nám někdo měl dát nějakým způsobem vědět, protože to jsem nevěděla.“

Řidička Jana Popová. Řidička Jana Popová. | David Malík

Nikola Tomanová

„Přijde mi to jako nesmysl. Když budu couvat v obytné zóně o půlnoci, tak mám také troubit?“

Řidička Nikola Tomanová. Řidička Nikola Tomanová. | David Malík

Tomáš N.

„Zrovna dnes jsem dělal autoškolu na náklaďák a tohle nám tedy učitel neříkal.“

Řidič Tomáš N. Řidič Tomáš N. | David Malík

zlymikes ( 18. července 2015 05:11 )

Ještě nám měl redaktor doplnit některé zásady - cituji z § 39 zákona 361/2000 který řidiči moc neznají a někteří to ani nechápou/ třeba má příbuzná/: V obytné a pěší zóně smějí chodci užívat pozemní komunikaci v celé její šířce, přičemž se na ně nevztahuje § 53 /chůze - v obytné zóně se mohou chodci pohybovat jak chtějí/. V obytné zóně jsou dovoleny hry dětí na pozemní komunikaci . V obytné zóně a pěší zóně smí řidič jet rychlostí nejvýše 20 km.h-1. Přitom musí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, které nesmí ohrozit; v případě nutnosti musí zastavit vozidlo. Stání je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště. Značka konec obytné zóny současně říká "Dej přednost v jízdě"

Zobrazit celou diskusi