Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Řecká krize? Bankomaty bez peněz? Dovolenkující Češi jsou v klidu

Autor: ČTK, sou - 
29. června 2015
15:10

Češi si na dovolenou v Řecku podle cestovních kanceláří vozí dostatečný obnos hotovosti. Zavřené banky a dlouhé fronty před bankomaty by se jich tedy neměly týkat. Pro mezinárodní karty by měl výběr z bankomatu navíc fungovat bez omezení. ČTK to řekli zástupci Asociace cestovních kanceláří i jednotlivé kanceláře. 

„Žádný z našich klientů to neřeší, volali jsme ráno delegátům. Většina klientů letěla s all inclusive, s vybranou hotovostí v Česku a obecně žádný z klientů na místě nehledá bankomat nebo směnárnu,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch, podle nějž řecké služby v oblasti turistického ruchu fungují na 100 procent.

„Řecké ostrovy nežijí politikou a i přes případné demonstrace v Aténách se na ostrovech soustředí především na turistický ruch,“ dodal Osúch.

Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže si také Češi vybrali hotovost s předstihem, protože asociace o možných problémech informovala klienty již týdny před současným vývojem.

Mezinárodní karty by měly fungovat na výběry bez omezení. „Poskytování informací z řecké strany ale není moc organizované,“ vysvětlil marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný. Podobně hovořili i zástupci ostatních oslovených cestovních kanceláří.

Řekům musí stačit 60 eur na den

Řecké banky zůstanou zavřené až do 6. července, denní limit pro výběr hotovosti z bankomatů byl stanoven na 60 eur (1600 korun). Uvádí to dekret, který v pondělí vydala vláda premiéra Alexise Tsiprase. Podle řeckého listu Kathimerini se však ještě v pondělí otevře omezený počet poboček bank kvůli penzistům, kteří si nemohou vybrat své důchody prostřednictvím karet.

Limit pro výběr z bankomatu 60 eur denně z jedné karty se vztahuje pouze na majitele domácích karet. Majitelů zahraničních karet se omezení netýká, ti mohou vybrat tolik, kolik jim dovoluje jejich banka. Jen během soboty podle odhadů Řekové prostřednictvím bankomatů vybrali 600 až 700 milionů eur.

Převody mezi účty v Řecku ale fungují dále

V obchodech mohou lidé nadále platit kartami. Převody peněz mezi účty řeckých bank by měly také fungovat. Omezení nemá vliv ani na internetové transakce v rámci Řecka. Je však zakázán přesun peněz mimo Řecko. Případné převody musí předem schválit komise ministerstva financí.

Komise bude rozhodovat o těchto transakcích jednotlivě a za důležité transakce se považují takové, které jsou „nutné pro ochranu veřejného nebo sociální zájmu“, jako platby za dovoz léků a zdravotnického materiálu.

O tom, že aténská vláda uvažuje o dočasném uzavření bank, se dlouho spekulovalo. Její představitelé to ale odmítali. Omezení pro pohyb kapitálu nakonec kabinet přijal po sobotním krachu jednání s věřiteli. Atény s nimi několik měsíců vyjednávali o poskytnutí finanční pomoci výměnou za provedení reforem.

EU podle předsedy Evropské komise Junckera nemá pro Řecko žádný jiný návrh, všechny možnosti již byly předloženy. Čas pro řešení prý ale ještě zbývá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kuromrd ( 29. června 2015 16:12 )

budou slevy ty slepice

milan1959 ( 29. června 2015 15:57 )

Čecháček? Ten je vždy v klidu. Klidně teď pojede i do Tuniska ... Tak jinak: hovada, který tam budou přes upozornění dál jezdit a budou uneseni IS bych neřešil! Je to jejich svobodná volba.

Zobrazit celou diskusi