Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řecku vyprší ultimátum na zaplacení miliard. Tisíce lidí demonstrovaly proti úsporám

Řecký premiér Alexis Tsipras
Řecký premiér Alexis Tsipras  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
30. června 2015
07:23

Dneškem končí záchranný program pro Řecko, na jehož prodloužení se Atény se svými věřiteli nedokázaly ani na poslední chvíli dohodnout. Země se chystá na referendum, při kterém mají občané rozhodnout o splácení věřitelům. Premiér Tsipras věří, že jeho pozice po něm bude silnější. V opačném případě nevyloučil demisi.

Řecko je hodiny od státního bankrotu. Atény mají také do konce dnešního dne zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku dluhu ve výši 1,6 miliardy eur. Jenže to nehodlají udělat.

Řečtí vládní činitelé v minulosti již několikrát naznačili, že červnovou splátku dluhu MMF nezaplatí a raději vyplatí důchody a platy státním zaměstnancům. Šéfka měnového fondu Christine Lagardeová varovala, že země se tak prakticky ocitne v insolvenci.

Podle premiéra Tsiprase je cílem víkendového referenda co nejsilnější odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů a tím posílení vyjednávací pozice aténské vlády s věřiteli. Tsipras to prohlásil v řecké televizi ERT. Zároveň nevyloučil demisi kabinetu, pokud v referendu neuspěje se svým odmítavým postojem k úsporným reformám požadovaným věřiteli. „Nebudeme sloužit této politice,“ upozornil. „Nejsem premiérem na věčné časy,“ dodal Tsipras.

Tsipras řeckým voličům slíbil, že země se ze střetu s mezinárodními věřiteli dokáže vzpamatovat. „Přežijeme, budeme držet hlavu vzhůru, budeme žít a svébytně rozhodneme o naší budoucnosti,“ řekl. Řekové přitom v referendu mají vybrat z variant „ne“ a „ano“. Nabídnuty jsou jim přitom přesně tomto pořadí, tedy poněkud netradičně „ne“ jako první možnost.

Řecká vláda totiž doufá, že Řekové podmínky splácení jednoznačně odmítnou. Proti úsporám přitom v pondělí v Aténách a Soluni demonstrovalo asi 17 000 lidí, převážně příznivců řecké vládnoucí levicové strany Syriza. Podle demonstrantů se věřitelé snaží Řecko vydírat. 

Protest v Aténách proti úsporným opatřením Protest v Aténách proti úsporným opatřením | Reuters

jsemtady ( 30. června 2015 09:11 )

A víte proč? Protože jsou to černí bubáci a k těm je přeci majoritní většině v tomto státě zakázáno se vyjadřovat!!!

malymysak ( 30. června 2015 07:47 )

pod článkem : "Češi se bojí přílivu uprchlíků" raději nedali diskuzi, asi se bojí co by češi o těch vrahounech řekli

Zobrazit celou diskusi