Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řecký premiér Tsipras na kolenou. Věřitelům ustoupil téměř ve všem

Řecký premiér Alexis Tsipras před televizním interview pro řeckou televizi ERT. Maskérka před vysíláním zakrývá jeho zpocené čelo
Řecký premiér Alexis Tsipras před televizním interview pro řeckou televizi ERT. Maskérka před vysíláním zakrývá jeho zpocené čelo  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, kal - 
1. července 2015
11:37

Alexis Tsipras ustoupil mezinárodním věřitelům Řecka a slíbil jim přijetí takřka všech jejich posledních podmínek další finanční pomoci. Podle listu Financial Times to plyne z dopisu, který Tsipras v úterý večer zaslal Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), Evropské centrální bance (ECB) a Evropské komisi.

Dopis je rozvinutím nečekané úterní žádosti řecké vlády o třetí záchranný program v rozsahu 29,1 miliardy eur (zhruba 800 miliard korun).

Tsipras „přijme všechny podmínky věřitelů, které byly na stole o víkendu, jen s několika malými změnami“, píše se ve dvoustránkovém dopise, který britský list získal. Zpráva o ústupu řeckého premiéra vedla na finančních trzích ke zrychlenému oživení cen evropských akcií a dluhopisů zranitelných zemí eurozóny a také smazala ztráty eura proti ostatním měnám.

Premiér trvá na slevě pro řecké ostrovy

Tsiprasův dopis slibuje, že Atény přijmou všechny navrhované změny systému daně z přidané hodnoty (DPH), až na zrušení slevy pro řecké ostrovy. V citlivé otázce úspor v důchodovém systému Tsipras pouze žádá, aby požadovaný sedmiletý postup prodlužování věku odchodu do penze na 67 let nezačal hned, ale až v říjnu. Požádal rovněž o možnost pomalejšího odstraňování příplatku pro nejchudší důchodce.

„Helénská republika je připravena přijmout tuto dohodu s následujícími dodatky a vyjasněními jako součást prodloužení končícího (záchranného) programu, o který jsme požádali v úterý 30. června,“ píše se podle FT v dopise.

Ve středu budou o Řecku jednat ministři financí eurozóny, telekonferenci ale přesunuli z dopoledne až na 17:30. Euroskupina má na programu právě nový návrh řecké vlády, která v úterý požádala eurozónu o nový záchranný program na dva roky, jehož součástí by bylo i zmírnění řeckého dluhu.

Mezinárodní měnový fond v noci na středu potvrdil, že Řecko neuhradilo splatnou dlužnou částku v přepočtu zhruba 41 miliard Kč. O půlnoci vypršel i prodloužený mezinárodní záchranný program pro zadlužené Řecko.

tgbg ( 1. července 2015 16:54 )

Komunistický pubertální cucák pochopil, že peníze půjčené se musí i vrátit. Tomuto komunistickému darebovi by se asi líbilo, co udělali komunističtí grázlové v Československu po r. 1948. Rozkradli všechen soukromý majetek živnostníků a průmyslníků, ukradli zemědělcům jejich pole, dobytek louky, lesy, rybníky......Takto vydrželi vysávat Československo až do r. 1989, kdy pochopili, že už nemají, kde krást. Komunistická lůza nejhorší lůza ze všech lůz!!!!!

newworldorder ( 1. července 2015 16:27 )

TO JE ALE ŠAŠKARNA PO ŘECKU.. TSIPRAS DOSAZENY KUN RODSCHILDU.....DIVADLO..

reiner ( 1. července 2015 14:03 )

Ještě nedávno se ten hochštapler kasal, že si počká, až těm věřitelům zchladnou hlavy a bohužel se dočká. Ta dederonská svazačka a ostatní hlavouni mají obavy o židli a tak jim zase ustoupí i když dobře vědí, že splácet nebudou. Řekové mají důchody v přepočtu 5O tisíc a u nás 12. Když jim je chtěli upravit na 39 tisíc, bylo zle.

4858 ( 1. července 2015 13:26 )

Pane Kalousku levíčáci a socialisti Vás už určitě pochopili o co šlo...jen melou magořiny stále dokola,kvoty žen,zavírací doba obchodů,zákaz kouření v putykách,nefachčenka příspěvky,internet zdarma,zrušení poplatků u lékaře,zrušení druhého důchodového pilíře,přijmutí utečenců z Afriky z vlastního výběru,...to chtělo Pinocheta už na začátku....

noza ( 1. července 2015 13:03 )

Je to všechno komedie. Řekové zkouší, co EU snese, protože ví, že peníze jim vždycky pošlou a s vymáháním dluhu to nebude až tak horké. Takže v ostatních státech Eurozóny se budou ještě více lidem utahovat opasky, aby se Řekové měli dobře. A do tohoto marastu půjdeme my, abychom se na dotování Řecka mohli podílet. Stačí srovnat minim. mzdu nebo průměrné důchody u nás a v Řecku.

Zobrazit celou diskusi