Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řecká krize drtí Evropu: Merkelová mluví o krachu EU!

Angela Merkelová
Angela Merkelová  (Autor: ČTK, Reuters, AP)
Autor: ČTK - 
29. června 2015
13:10

Pokud zkrachuje projekt eura, zkrachuje i EU, řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Eurozóna podle ní stojí na solidaritě, k řešení problémů ale musí přispět každá země.

Pokud zkrachuje projekt eura, zkrachuje i Evropská unie. Na slavnostním shromáždění u příležitosti 70. výročí založení Křesťanskodemokratické unie (CDU) to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. V souvislosti s řeckou dluhovou krizí podotkla, že eurozóna stojí na solidaritě, k řešení ale musí přispět každá země.

„Evropská unie je společenství zemí, které se cítí zavázány stejnými hodnotami. Z tohoto základu mohl vzejít i velkolepý projekt eura. Proto je euro víc než jen měna, je založeno na vzájemné důvěře a společných zásadách,“ řekla Merkelová. „Pokud euro zkrachuje, zkrachuje i Evropa,“ zdůraznila.

„Pro naše vzájemné porozumění (v eurozóně) je bytostně nutné, abychom na jedné straně byli vzájemně solidární, na druhé straně ale aby každý přinesl svůj vlastní příspěvek k řešení problémů. Solidarita a vlastní odpovědnost jsou dvě strany téže mince,“ uvedla kancléřka.

Merkelová přitom apelovala na hledání kompromisu v současné situaci kolem Řecka. „Pokud přijdeme o schopnost nalézat kompromisy, bude Evropa ztracena,“ řekla. Vyzdvihla přitom práci svého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který podle ní v posledních měsících usilovně hledal možnosti, jak řeckou krizi vyřešit.

Poslední minuty na řešení krize

Evropská komise již nemůže Řekům nic nového nabídnout, všechny možnosti řešení již byly předloženy. Na tiskové konferenci v Bruselu to dnes řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Řekl také, že Aténám zbývají na vyřešení krize poslední minuty a že dohoda je stále možná.

Připravujeme podrobnosti.

marais ( 30. června 2015 14:03 )

jste mimo mísu... čí je to vina, kde je teď EU, Řecko, či Ukrajina a kdo podporuje migraci??????? trochu uvažujte! dnes vidíme důsledky její líbivé politiky !

jarypadlo ( 30. června 2015 09:38 )

Nějak se zapomnělo že Řecko podvádělo při vstupu do EU a uvádělo falešné údaje o ekonomice,HDP atd.Na vše se přišlo celkem brzo,ale nikdo to neřešil.Řekové posedávali v kavárnách a dlouze diskutovali,údajně se tam průmyslově nic nevyrábí už asi 30 let a turismus je evidentně neuživí.Jenže EU by je živit za to NIC neměla.

123automobil ( 30. června 2015 08:35 )

handgood ( 29. června 2015 22:00 )

Pokud EU nepoloží krachující Řecko, určitě ji položí příliv islámských utečenců. Počítám, že s takovým solidárním přístupem k těmto utečencům, bude Evropa do 50-ti let islámskou kolonií. Co se nepovedlo odhodlaným džihádistům, povede se tentokrát utečencům. Imámové jim zřejmě naslibovali, že je v Evropě čeká islámský ráj, a zdá se, že měli pravdu. Demokracie si nakonec vykope vlastní hrob.

zauber ( 29. června 2015 18:11 )

EU je něco jako česká ombudsmanka. Tedy něco silně kontraproduktivního. Je to něco co je úplně a fatálně na h-o-vno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa