Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Soudce, který pustil Orlovou z ústavu: Čelí kárné žalobě

Autor: ČTK - 
4. června 2015
14:51

Pustil Barboru Orlovou z ústavu a teď musí sám k soudu. Opavský soudce Petr Polák, jenž rozhodl o ambulantním léčení pozdější žďárské útočnice Barbory Orlové, bude svůj postup vysvětlovat kárnému senátu Nejvyššího správního soudu. Senát svolal na 25. června veřejné jednání o kárné žalobě, kterou vypracovalo ministerstvo spravedlnosti. Nejvyšší soud nedávno v jiném řízení rozhodl, že Okresní soud v Opavě zákon v případě Orlové neporušil.

Polák loni v únoru jako předseda senátu rozhodoval o převedení ženy z ústavní léčby do ambulantního režimu. V ústavu žena skončila poté, co v květnu 2012 zaútočila ve škole v Havířově. Vychovatelce tehdy zasadila 11 ran nožem a malou školačku si vzala jako rukojmí. Podle lékařů se ale její duševní zdraví zlepšilo natolik, že navrhli její propuštění z ústavu.

Osm měsíců po převedení do ambulantní péče Orlová v nepříčetnosti usmrtila ve Žďáru nad Sázavou studenta a další lidi zranila. Skončí v detenci, za své jednání není trestně odpovědná.

Kárná žaloba vytýká soudci Polákovi nedbalý přístup. Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v téže kauze podala před časem také stížnost pro porušení zákona. Rozhodování opavského soudu díky tomu přezkoumal Nejvyšší soud, porušení zákona nezjistil.

Polák podle zjištění Nejvyššího soudu vycházel ze zprávy Psychiatrické nemocnice v Opavě, která v daném okamžiku považovala ambulantní léčbu za dostatečnou, nic prý nenasvědčovalo recidivě násilné trestné činnosti. V podobném duchu u opavského soudu mluvil i ošetřující lékař, námitky neměl ani žalobce. Vypracování znaleckého posudku není ze zákona povinné.

Událost ve Žďáru nad Sázavou ve spojení s dalšími incidenty vyvolala debaty o možné změně systému léčby a kontroly pacientů trpících schizofrenií či jinou duševní nemocí. Pro změnu se v pondělí vyjádřil také brněnský soudce Martin Vrbík, který rozhodoval o umístění Orlové do detenčního ústavu. Kárnou žalobu na soudce Poláka nepřímo označil za populistický krok, který neřeší jádro problému.

Video Dvě tváře schizofreničky Orlové: Vražedkyně Petra ze Žďáru vypadala u soudu jako modelka - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi