Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak se postarat o nebezpečné psychotiky: Vzniká plán ministerstva za 4,5 miliardy

Dva psychicky narušení vrazi: Vlastislav A. zabil knihovnici, Barbora O. studenta Petra Vejvodu
Dva psychicky narušení vrazi: Vlastislav A. zabil knihovnici, Barbora O. studenta Petra Vejvodu  (Autor: Foto Blesk - Jiří Nováček, Facebook)
Autor: simao - 
3. června 2015
20:30

Případy vraha knihovnice Hanky či schizofreničky Barbory Orlové vyvolávají znepokojení. Jak předcházet útokům psychicky narušených jedinců? Policie jim může sama od sebe zabránit těžko, nikdo neví, kdy a kde udeří. Vzniká však plán ministerstva zdravotnictví, který by měl být komplexnější. I když nikterak levný.

Za 4,5 miliardy chce ministerstvo zdravotnictví vybudovat síť komunitních center, která by pomohla řešit současnou alarmující situaci. Upozornil na to web Aktualne.cz. 

Situace opravdu není dobrá - po léčbě v psychiatrických nemocnicích (ať už dobrovolné, či nucené) přechází řada lidí s diagnostikovanými psychickými problémy do ambulantní léčby. A ta mnohdy nestačí. Je totiž často pouze na nich, jak zodpovědně k doktorovi dochází. A když někdo chodit přestane... Stav psychicky nemocných se tak může rapidně a skokově zhoršit.

V lednu letošního roku propustili z psychiatrické léčebny v Dobřanech Vlastislava A., který pak v květnu zabil knihovnici Hanku v Horní Bříze. Psychicky v pořádku nebyla ani Barbora Orlová, která ve škole ve Žďáru zabila studenta Petra Vejvodu. Ten se vydal bránit spolužačky. Petrův otec v rozhovoru pro Blesk navrhoval řešení: „Nám už to sice syna nevrátí, ale byla by to trestněprávní odpovědnost těchto lékařů a soudců za taková pochybená rozhodnutí. Důsledná kontrola při ambulantní léčbě takových pacientů. Nedodržuješ léčbu, šup s tebou do léčebny. Takoví lidé musí v detenci zůstat na doživotí a ne je po pár měsících znovu propustit.“

Ministerstvo zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) však chce přistoupit k jinému řešení: k vytvoření komunitních center. V každém regionu by mělo být alespoň jedno, disponovalo by zhruba dvacítkou zaměstnanců. Nejen psychiatry, ale třeba i terénními pracovníky.

„Pacienty si budou přebírat postupně, navštěvovat je budou už v léčebně, když se bude chystat jejich propuštění,“ uvedl pro Aktualne.cz Ivan Duškov z ministerstva zdravotnictví, spoluautor této reformy, která má zabránit tomu, aby jedinci s psychickými problémy po opuštění léčebny zanedbávali případnou další léčbu a sklouzávali opět ke svým potížím...

Ministr zdravotnictví Němeček však na nedávné tiskové konferenci upozornil, že si celá situace kolem rizikových jedinců žádá rozsáhlejší, meziresortní řešení. Další kroky by tak měla navrhnout mimořádná pracovní komise, která se má skládat ze zástupců odborné psychiatrické společnosti a zástupců ministerstva zdravotnictví, ale i spravedlnosti, vnitra a práce a sociálních věcí.

Komunitní centra by však byla jedním z hlavních kroků. Aktualne.cz vyčíslilo provoz center na 14-15 milionů ročně, roční provoz třiceti zařízení by tak vyšel zhruba na 450 milionů. Jenže co jsou v tomhle případě peníze oproti lidským životům, které by mohly být zachráněny. 

Na kontrolu do ambulancí chodit pacienti nemusí

„Existují rizikové faktory pro násilné chování, a když to vztáhneme na duševně nemocné osoby, tak se jedná zejména o současné zneužívání návykových látek, včetně alkoholu. Dalším rizikovým faktorem je nespolupráce v léčbě, tzn. nedodržování užívání předepsané medikace a nechození na kontroly k lékaři,“ uvádí psychiatr Jan Hanka z Národního ústavu duševního zdraví. „Veškerá ambulantní péče se odehrává v podstatě na úrovni pozvání na kontrolu a při té kontrole ty léčebné postupy jsou doporučovány. Není možné k tomu pacienty přinutit,“ upozornil v rozhovoru pro Blesk TV. Jde samozřejmě o případy, kdy není kontrola nařízena soudem.

Video Strach z psychopatů: Nikdo nekontroluje, jestli berou léky! - Eva Fraňková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kerloss ( 3. června 2015 22:58 )

kolik stoji jedna smrtici injekce? myslim ze by se usetrilo vic nez 4,5 miliardy. tyto lidi se NIKDY nepodari vylecit. kdyz je pusti na svobodu bude se to opakovat.

mim33 ( 3. června 2015 21:52 )

Zvyšováním státních výdajů se vyřeší vše.

jade ( 3. června 2015 21:31 )

A dále, jak psali média, když nedostanu lepší jídlo, tak se podřežu anebo snad v Itálii lidé obsadili soukromé domy a křičeli, když je vystěhují, tak zabijí své děti. Pokud toto bude normální, tak i naši čeští blázni jsou v normálu.

jade ( 3. června 2015 21:26 )

Duševně narušených lidí je mezi námi hodně. Okamžik, kdy se spouštěč začne spouštet, nikdo neví kdy. Nelze tyto lidi zavírat, je jen možnost léčit. A bude to horší a horší. Ale kde je normalita? Je muslim, který neuznává ženy bez šátku normální?

zauber ( 3. června 2015 21:16 )

V koncentrácích zemřelo neuvěřitelné množství zdravích, normálních lidí. Nechápu proč léčit vraždící bestie. Je přece jedno, zda je duševně narušený. Faktem je to, že dokáže a zřejmě rád zabíjet. Takové lidi je třeba likvidovat a nikoliv léčit.

Zobrazit celou diskusi