Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Kamil z autobusu: Neprobudili mě, i když věděli, že jsem neslyšící

Autor: ljš - 
3. června 2015
15:59

Neměl ani tušení, že se na něj řítí vlak! Zatímco ostatní cestující už postávali venku, neslyšící Kamil Panský (32) v autobuse spal. Přestože řidiči podle něj o jeho handicapu věděli, autobus neprošli a cestující upozornili zřejmě jen slovně. Snadno tak mohlo dojít k tragédii.

Řidiči a ani ostatní cestující si Kamila zřejmě nevšimli, protože byl schoulený na sedačce v zadní části vozu a spal. „Když jsem se probudil, viděl jsem, že stojíme uprostřed kolejiště a všichni stojí venku. Nevím, jestli je řidič upozornil, nebo vyšli sami, ale mě nikdo nevzbudil,“ řekl Blesk.cz Kamil.

V první chvíli byl klidný, protože světla na přejezdu neblikala a zdálo se, že se nic neděje. O několik vteřin později už ale svítit začala, a tak si rychle sbalil své věci a včas vystoupil. „Ještě jsem vše stihl natočit,“ dodal Brňan, který se filmováním živí. Má totiž produkční firmu, která točí filmy pro neslyšící.

Kamil si je jistý, že o jeho handicapu řidiči věděli. „Jel jsem s nimi už ráno. Všimli si, že neslyším, a dvakrát jsem řekl Jaroměřice nad Rokytnou, kam jsem jel točit průvodce ve znakovém jazyce. Na zpáteční cestě bylo vidět, že si mě pamatovali,“ vysvětlil. Přesto si bohužel řidič v nastalém zmatku na to, že veze cestujícího, který jeho ústní pokyny nemůže slyšet, nevzpomněl a autobus nezkontroloval. „Co kdybych se nevzbudil? A co kdyby jel vlak na druhé koleji? To by vrazil přímo do míst, kde jsem seděl,“ postěžoval si Kamil.

Řidiči přes přejezd původně jet vůbec neměli, což potvrzují i místní. Podle nich to není poprvé, co se zde něco podobného stalo, a náklaďáky a kamiony se místu vyhýbají. „Už při ranní cestě tam jsme narazili na několik zákazů vjezdu, a cestou zpátky se proto řidiči zřejmě snažili najít objízdnou trasu. A tak jsme se ocitli v nesprávném čase na nesprávném místě,“ vysvětlil Kamil.

Policisté ani majitel autobusu o tom, že řidiči v autobusu neslyšícího cestujícího zapomněli, nevědí. „Nemluvil jsem s nimi, protože jsem se potřeboval rychle dostat do Prahy. Našel jsem si spoj jako plán B a spolu s několika dalšími cestujícími jsem šel pěšky na náměstí a odtud autobusem do Jihlavy a pak do Prahy. Stihl jsem to jen taktak,“ vysvětlil.

S obtížemi spojenými se svým handicapem se prý setkává často. „Všude tam, kde je upozornění formou zvukového signálu, by měl být i vizuální, většinou tomu ale tak není. Třeba v severských státech je přístup k neslyšícím mnohem lepší, ale zase to u nás není tak hrozné jako v Africe,“ uzavírá Kamil s úsměvem.

Video Vlak rozcupoval autobus, který se zasekl na kolejích. Cestující zachránil jeho duchapřítomný řidič. - Facebook.com
Video se připravuje ...