Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tragická nehoda českého autobusu: Ženy seděly nad řidičem, zemřely namístě!

Autor: simao, ČTK - 
31. ledna 2015
16:42

Smutná zpráva přišla ze Slovenska. Havaroval tam autobus české dopravní společnosti. Řídil jej Čech, kterého museli z autobusu vystříhávat skoro hodinu! Při nehodě zemřely dvě ženy - Češka a Ukrajinka. V době nárazu do pilíře mýtné brány seděly nad řidičem.

V první řadě vrchního patra dálkového autobusu seděly oběti z nehody autobusu na Slovensku, uvedl veřejnoprávní rozhlas RTVS. Zemřely na místě neštěstí.

Autobus řídil podle všeho Čech, druhým řidičem pak byl jeho syn. Linka mířila z Prahy do ukrajinského Užhorodu. Při přejezdu přes Slovensko však došlo na východě země k tragické nehodě.

Autobus měl i letní pneumatiky?!

Slovensko již druhý den bojuje se sněhovou kalamitou. Ztížené podmínky na dálnici se patrně podepsaly pod nehodu, jejíž vyšetřování i nadále probíhá. Mikrospánek řidiče byl již vyloučen, otevřená je otázka rychlosti - autobus ji možná překročil, navzdory podmínkám, které na úseku u Levoči a Spišské Nové Vsi panovaly. Podle televize TA 3 navíc neměl autobus kompletní zimní obutí! Zimní pneumatiky měl prý pouze na prostřední nápravě, na zbylých dvou nikoli....

Autobusem cestovalo čtyřicet lidí. Zranění utrpělo až 17 cestujících. Špatně na tom byli především řidiči - otec se synem. „Oba utrpěli silná devastační zranění ve spodní části těla. Hasiči je téměř hodinu vystříhávali z deformované přední části autobusu,“ citují Novinky.cz slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který se osobně vydal na místo hrůzostrašně vypadající nehody. Přední část autobusu byla značně poškozená. Na místo vyrazilo přes 25 hasičů a měli plné ruce práce.

Nehody českých autobusů v zahraničí za posledních pět let

20. června 2011 - Dva lidé zahynuli při srážce českého autobusu a slovenského kamionu na maďarské dálnici M15 u města Hegyeshalom nedaleko rakouských hranic. Oběťmi byli řidiči obou vozidel.

27. července 2011 - Při nehodě českého autobusu na bavorské dálnici zemřel jeden člověk. Autobus mířil z fotbalového turnaje v Mnichově.

28. července 2011 - V Bělehradu zahynul slovenský cestující českého autobusu. Vyhoupl se do střešního okna právě v okamžiku, kdy autobus vjel do podjezdu. Autobus vezl fotbalové fanoušky.

14. září 2011 - Při havárii autobusu v severním Řecku zemřeli tři čeští turisté. Jejich minibus se po kolizi s jiným vozidlem převrátil.

23. června 2012 - Osm mrtvých a přes čtyři desítky zraněných si vyžádala nehoda českého autobusu na dálnici ve středním Chorvatsku (nejhorší havárie autobusu od neštěstí u českých Nažidel, při němž v březnu 2003 zemřelo dvacet lidí).

19. srpna 2012 - Na východě Belgie havaroval český autobus s šesti desítkami mladých německých turistů. Jeden člověk zemřel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dsmann ( 1. února 2015 15:46 )

Mě by poté, co jsem nejdřív vlakem před časem projížděl kolem místa kde se uklízely následky po havárii vlaku a bylo to tam samá krev a zhruba po hodině vykolejil vlak v kterém jsem jel, už do vlaku nikdo nedostal. Přežil jsem jenom díky tomu, že mě potřeba donutila těsně před vykolejením navštívit nechutné vlakové WC. V místě kde jsem původně seděl se vagón rozlomil..... Druhý den jsem si začal dělat řidičák.

evita5555 ( 1. února 2015 10:33 )

Keď sa viac menších priestupkov sčíta, môže to dať vo výsledku túto tragédiu. To počasie bolo príšerné, priemer padajúcich vločiek bol cca 6-8 centimetrov, také menšie snehové gule, takže viditeľnosť nula bodov. Takže to by malo rozumných vodičov prinútiť k rozumnému chovaniu a to znížiť rýchlosť na minimum a hlavne keď opúšťa ako tak udržiavanú diaľnicu privádzačom, ktorý je samozrejme strmý a oblý a menej udržiavaný. Cestujúci by mali byť pripútaní, to by tiež pomohlo. A pneumatiky, aké mal ten autobus boli úplne hladké, tak to nasnímala televízna kamera, zázrakom bolo, sa nevysypali už oveľa skôr. A svoje zohrala asi aj výška toho autobusu, keď sa už dostali do šmyku. Škoda ľudských životov, úprimnú sústrasť.

bandour ( 1. února 2015 09:30 )

máte pravdu, jako bývalý řidič autobusu mohu potvrdit,jezdili jsme v zimě i na prořezaných pneu.Jak jsem četl vyjádření znalce, tak ten kolem autobusu jenom proběhl, jinak by nemohl být rozčarován, že jsou pneu s hrubým vzorkem jenom na hnací nápravě, toto bohužel byla chyba řidiče.

w.mojko ( 1. února 2015 08:30 )

smutné...pre takéto havárie radšej volím vlaky-cítim sa v nich bezpečnejšie...

mortis69 ( 1. února 2015 05:17 )

Se žluťákem jezdím často a beru místa vedle,nebo nad řidičem.Je to parádní svezení Tihle měli prostě smůlu

Zobrazit celou diskusi