Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zavřete o svátcích supermarkety, navrhuje Senát

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ljš, ČTK - 
19. května 2015
12:41

Kdo zapomene koupit něco ze seznamu na štědrovečerní večeři, bude mít možná brzy smůlu. Sněmovna se znovu bude zabývat kontroverzní senátní předlohou zákona, který by zavřel supermarkety a hypermarkety o sedmi vybraných státních svátcích.

Senátoři v předloze o maloobchodě navrhují, aby prodejny s plochou větší než 200 metrů čtverečních byly zavřeny na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody směly mít otevřeno pouze do poledne. Benzínek, lékáren a obchodů na nádražích a letištích by se změna netýkala.

Zatímco vládní koalice normě deklarovala podporu, pravicová opozice a podnikatelské svazy jsou proti. Největší obavy mají z toho, že by schválení zákona mohlo vést k zavření obchodů o nedělích.

Sami zaměstnanci obchodních řetězců by volno o svátcích brali všemi deseti, proti nedělím ale ostře vystupují.

Návrh se projednával už několikrát v minulosti a diskuse kolem něj byla vždy bouřlivá. Naposledy byl uložen „k ledu“ v prosinci, protože se zdálo, že by neprošel ani do druhého čtení. Koalice ještě tehdy nebyla jednotná. Zatímco ČSSD a lidovci změnu podpořili, hnutí ANO bylo proti. Teď ale zřejmě změnilo názor.

Anketa
Vadilo by vám, kdyby byly obchody o svátcích zavřené?
počet hlasujících: 1776
Anketa
Vadilo by vám, kdyby byly obchody o svátcích zavřené?
NE
78 %
ANO
22 %
počet hlasujících: 1776

 

honza1965 ( 19. května 2015 17:54 )

Taky mě "myšlení" lidí jako je abvydavatelství a tesarl přímo fascinuje Asi žerou konzervy a polotovary, jako prasata a z nudy koukaji na to jak se jim peče chleba a nebo rozmrazuje flákota Copak na tohle má člověk dneska čas?

honza1965 ( 19. května 2015 17:50 )

Když se ti to nelíbí, pusť ten svůj flek nějaký holce z těch, co se věčně v marketech rvou o to aby mohly dělat víkendy a svátky a najdi si něco jinýho.

zauber ( 19. května 2015 17:06 )

Ty č-uráci v senátu mají, ale starosti. Že raději nezařídí pro ty zaměstnance, kteří by si rádi vydělali slušný peníz, aby právě svátky byli pro ochotné a potřebné zaměstnance obchodu velmi dobře zaplacené.

abzk ( 19. května 2015 16:55 )

Nesmíš na to koukat z pohledu nudící se důchodkyně Ty lidi dorazej v neděli večer domů a po třídenní šichtě si chtějí akorát zakousnout něco dobrýho, čerstvýho a padnout do postele.

janula1973 ( 19. května 2015 16:54 )

Zdravím všechny.Nezlobte se,ale jsem vyučená prodavačka.Když jsem se učila,tak obchody byli v neděli i o svátcích zavřené.Tuto práci dělám dodnes.Je mně 43 let.Ani nevíte,jak ráda bych uvítala,kdyby bylo o svátcích zavřeno.Ty,co tady píšou,že máme o 100 procent více není vůbec žádná pravda.Do práce musíme a nikdo se nás na nic neptá.Sice nepracuji ve velkém marketu,ale v menším obchodě,a nad těch 200m.máme rozhodně. Tam prostě makat musíme,je nás tam sice míň prodavaček,takže,musíme hold všichni.Lidi o svátcích opravdu dělají,jako kdyby měl být konec světa a nakupují,jako kdyby měli umřít hlady.Takže pro mě rozhodně zavřít.Chci být taky s dětmi doma a nechci jim říkat,že opět Vánoce strávím v práci.To,že jsou třeba sestřičky a lékaři,policisté,a jiní v práci,bylo vždycky a toto povolání si také zvolili,tak nemíchejte hrušky a jabka.

Zobrazit celou diskusi