Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tesco zvažuje odchod z Česka: Své obchody prý bude prodávat

Obchodní síť Tesco zvažuje odchod z České republiky
Obchodní síť Tesco zvažuje odchod z České republiky  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
2. března 2015
13:20

Britská maloobchodní společnost Tesco v rámci svého ozdravného plánu zvažuje podle slovenského listu Sme odchod z některých zemí střední Evropy, včetně ČR a Slovenska. Společnost tyto informace nepotvrdila. 

„Slovenské aktivity Teska se mohou prodávat v balíku spolu s Maďarskem, Českem a možná Polskem. Druhý scénář je prodej celých sítí v jednotlivých státech,“ citoval dnes deník nejmenovaného britského investora, který je prý obeznámen s ozdravným plánem řetězce. Ve hře je podle něj i možnost, že na Slovensku Tesco zůstane, ale bude prodávat některá svá aktiva.

Tesco už údajně zkoumalo, zda by se našel zájemce o jeho středoevropská aktiva. „Žádné rozhodnutí zatím učiněno nebylo,“ tvrdil zdroj.

Řetězec se ke zmiňovaným informacím nevyjádřil. „Nebudeme komentovat spekulace,“ uvedl mluvčí firmy Matt Francis.

Tesco v Británii zavádí úsporná opatření, aby se vyrovnalo s poklesem cen a odlivem zákazníků. Ozdravný plán má firmě pomoci ukončit roky ztrát podílu na trhu a vyrovnat se s problémy, které jí způsobil finanční skandál kolem nadhodnocování zisků.

Společnost začátkem roku oznámila, že v Británii uzavře 43 ztrátových prodejen.
V Česku má Tesco téměř 14 000 zaměstnanců, na Slovensku zaměstnává zhruba 10 000 lidí. Odbory české divize řetězce v lednu vyhlásily stávkovou pohotovost v reakci na plán firmy uzavřít hypermarket v Ústí nad Labem a pražský supermarket ve Smíchovské tržnici. Stávkovou pohotovost odvolaly poté, co se se společností dohodly, že zaměstnanci uzavíraného hypermarketu v Ústí nad Labem, kteří opustí firmu, dostanou vyšší odstupné a mimořádnou odměnu.

mememumu ( 2. března 2015 17:23 )

Globus do něčeho takového nepůjde, naprosto to odporuje nastavení jeho podnikání.

mememumu ( 2. března 2015 17:22 )

To by musel někdo ty neprosperující prodejny koupit. A hlavně, prodejem každé i neprosperující prodejny snižují obrat a zvyšují fixní náklady - tedy vzrůstá riziko, že přestanou prosperovat i jiné prodejny.

w.mojko ( 2. března 2015 17:11 )

je to blbosť... určite sa zbaví neproduktívnych predajní ( napríklad pokiaľ "prosperuje" ako napr. Tesco v Bechyni so sústavne prázdnymi regálmi a neochotným personálom pred niekoľkými rokmi),ktoré sú pre Tesco stratové. Ale ostatné si podrží.

janejaneja ( 2. března 2015 16:53 )

anno: přesně tak- škoda, že je sem vůbec nechali nalézt, aby ty naše obchůdky zlikvidovali.. Všechny daně jdou ze všech supermárketů do země jejich původu a v Č.R. nezůstává nic ! Jen sedřené, špatně placené prodavačky.

danuska555 ( 2. března 2015 15:19 )

Tesco...ma olezle pultove salamy a syry! O mase ani nemluvim! Globus misto tesca, bude dobra volba Globus na nejlepsi uzeninu a neee nahrazky od Polaku !

Zobrazit celou diskusi