Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Emancipovaný MDŽ: Něžné pohlaví zvládá i mužská zaměstnání a role!

Autor: ČTK, raj, nec, haj - 
8. března 2015
16:05

Ženy slaví svůj mezinárodní den letos již po stošesté. Tisíce newyorských švadlen, které v roce 1908 vyrazily do stávky za lepší pracovní podmínky a položily tak základy tohoto svátku, by se nestačily ve 21. století divit. Ženy dnes zastanou s přehledem jakékoliv zaměstnání.

Kormidelnice Inna: Zkrotí loď i posádku

Inna Václavová (40) se i se svým týmem plným mužů umístila na nejvyšší příčce mezi amatérskými námořními jachtaři a mezi profesionály skončili bronzoví. Inna Václavová (40) se i se svým týmem plným mužů umístila na nejvyšší příčce mezi amatérskými námořními jachtaři a mezi profesionály skončili bronzoví. | Foto: Karel Kopáč

Novinářka Inna Václavová (40) 15 let skákala s padákem. Jakmile ale poprvé nasedla na loď, změnil se jí celý svět. Stala se z ní kapitánka a závodní jachtařka. Jachtingu se Inna věnuje dlouhých 15 let.

Od plavčíka se postupně vypracovala, až k tomu, že vládne posádce a ovládá kormidlo. „Na první pohled jsem se zamilovala až po uši! Moře, silný vítr a vysoká rychlost, to všechno mi naprosto učarovalo,“ řekla Blesku Inna.

V roce 2011 dosáhla svého zatím nejvyššího úspěchu. Inna i se svým týmem plným mužů se umístila na nejvyšší příčce mezi amatérskými námořními jachtaři a mezi profesionály skončili bronzoví. Za celým úspěchem Inny stojí kromě toho, že umí dokonale splynout s větrem a mořem, i tvrdé tréninky.

Jeřábnice Nikol: Muži ji hýčkají

Drobná blondýnka Nikol Zimčíková (36) hravě ovládá jeřáb. Drobná blondýnka Nikol Zimčíková (36) hravě ovládá jeřáb. | Foto: Karel Kopáč

Nikol Zimčíková (36) dobře ví, z čeho se skládá jeřáb, co je brzdový kotouč, jaká může být tloušťka brzdového obložení nebo jak se v převodovkách kontroluje olej. Drobná blondýnka totiž ovládá jeřáb! Aby práci mohla vykonávat, musela projít školením a zvládnout psychotesty.

Zimčíková má dvě děti a typicky ženskou zálibu v nakupování bot. V práci si však nasadí montérky a klidně vyleze na ten nejvyšší jeřáb.

„Když jsem prvně nastoupila, chlapi na provozu se na mě chodívali koukat. Tehdy mi ale bylo dvacet let a měla jsem padesát kilo," vzpomínala. Při práci s nimi razí heslo 'Práce s chlapy baví nejen mě, ale i je'.

Svářečka Kateřina: Utekla od plotny

Svářečka Kateřina Svářečka Kateřina | Foto: Karel Kopáč

Kateřina Valentová (24) se sice vyučila kuchařkou, ale místo vařečky a zástěry bere každý den do ruky majzlík, kladivo, šupleru, kuklu a rukavice. Musí zapnout a nastavit svářečku a zapojit si brusku.

„Nejsem názoru, že ženy musí vykonávat ženskou profesi a muži zase tu svou," říká Valentová, která práci svářečky sehnala přes inzerát. „Není to úplně voňavá, čistá práce, ale to mi nikdy nevadilo," dodala žena, která pracuje v podniku v rodném Trutnově.

Pákařka Rebeka: Přetlačí i chlapa

Pákařka Rebeka Martinkovičová ze Slovenska Pákařka Rebeka Martinkovičová ze Slovenska | Foto: Karel Kopáč

Rebeka Martinkovičová (19) rozhodně není žádná něžná květinka. Studentka ze Slovenska se věnuje zápasům v přetlačování rukou. Rebeka, která pochází z Bratislavy a studuje fyzioterapii, má proto paže samý sval. Páce se věnuje už více než 4 roky. 

„Inklinovala jsem k sportu už na základní škole, ale až na střední škole jsem si našla cestu k přetlačování,“ popisuje pákařka Rebeka.

Prošla mnoha soutěžemi a minulý rok si na krk pověsila dvě zlaté medaile z mistrovství světa, kde předvedla, že jak levačku, tak pravačku má stejně silnou.

Mezinárodní den žen

* Má původ ve Spojených státech amerických. Připomíná totiž výročí velké stávky tisíců newyorských švadlen v roce 1908.

* Švadleny protestovaly za zlepšení pracovních podmínek, zkrácení pracovní doby, za lepší platy, volební práci a v neposlední řadě za ukončení dětské práce.

* Svátek žen byl poprvé slaven 28. února 1909 po vyhlášení Americkou socialistickou stranou.

* V roce 1911 se poprvé slavil i v Německu, Rakousku-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA.

* V socialistickém Československu se tento svátek zprofanoval, byl výrazně zpolitizován.

* Po sametové revoluci v Československu svátek z kalendářů vymizel, ale po roce 2004 tam byl opět navrácen.

usfc ( 8. března 2015 20:29 )

To ani náhodou , ženy jsou brzdou v mužských oborech .Prostě to nejde s nimi , dělají na vás oči ,jsou unavené z ničeho , musí se jím pořád pomáhat .Pracovat s ženami to je jako s nějakým mužským nemakačenkem kterého bych nejraději nakop ale ženskou nakopnout nemůžete, jen trpně snášet.Nejsem žádný měkkota abych se potento když se na mně ulisně zakouká a nebo ji obskakoval.Ženy mám rád ale ne jako kolegyni.

sugarbitter ( 8. března 2015 16:21 )

Někdy hodně špatně pojaté "zrovnoprávnění", se obrátilo proti ženám.Žena není nadčlověk a její myšlení i citové založení je dost jiné než u mužů. Pokud tedy není vyjímkou, měla by se toho i držet.

Zobrazit celou diskusi