Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vynálezce o nehodě létajícího auta: Pád odhalil jeho přednosti

Autor: ljš - 
11. května 2015
09:54

Měl to být testovací let jako každý jiný, jenže tentokrát šlo o život. Aeromobil, který se v pátek večer zřítil na letišti v Nitře, pilotoval přímo jeho vynálezce Štefan Klein (54). Ten z hrozivé nehody vyvázl jen s lehkým zraněním.

Podle svědků se Klein s aeromobilem dostal do vývrtky a začal padat z 300 metrů k zemi. Musel proto rychle otevřít padák, i tak byl ale jeho pád do pole velmi tvrdý. Vynálezce ale vyvázl jen s lehkými zraněními a už v sobotu byl propuštěn z nemocnice.

„S pomocí záběrů z videa to analyzujeme. Záchranný padákový systém ale fungoval dokonale,“ zhodnotil pro Nový Čas Klein svůj zatím poslední testovací let.

Pádem z výšky se poškodila zejména přední část. „Je to logické, když je padák vzadu a auto šlo k zemi špičkou. Airbagy v něm nejsou, takže stroj před nárazem zpomaluje jen padák, a ten to zvládl. Křídla s boky jsou porušená jen málo a zadní část je celá,“ popsal škody vynálezce.

Jeho tým věří, že nehoda zájemce o vozidlo, které se má začít prodávat od roku 2017, neodradí. „Fakt, že je poškození stroje jenom mírné, ukazuje, že jsou jeho bezpečnostní prvky na vysoké úrovni. Je to jen prototyp, právě během testovacích letů se na něm vychytávají i ty nejmenší negativní detaily,“ doplnil Kleina mluvčí společnosti Aeromobil Štefan Vadócz.

pravlast ( 11. května 2015 14:18 )

A kvůli tomu budou v letadlech povinně airbagy!

georgm ( 11. května 2015 12:22 )

 No,jestli tato poškození (vč.zlomeného křídla)jsou jen mírná,tak tomu po tolika letech v kokpitu vůbec nerozumím.Ještě se nakonec,díky novinářům,dozvíme,že ten pád byl součástí zkoušek!!!

Zobrazit celou diskusi