Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Anděl z BMW je světlou výjimkou: U nehody zastaví desetina Čechů

Anděl silnic z BMW: Pan Marek Hodan u nehod zastavuje pravidelně.
Anděl silnic z BMW: Pan Marek Hodan u nehod zastavuje pravidelně.  (Autor: Foto: L. Křivan a HZS PlK)
Autor: simao - 
6. dubna 2015
21:18

Česko má za sebou černé Velikonoce. 11 lidí zemřelo od pátku na silnicích. Vedle bouraček mladých nezkušených řidičů či řidičů, kteří si před jízdou přihnuli, však bují i další nešvar. Ostatní řidiči často jen značně neochotně zastavují u nehod. Podle MF DNES je to jen každý desátý!

Příběh Marka Hodana, který u nehod zastavuje nevídaně často, zaujal Česko. Muž ze Staňkova je označován za hrdinu, v rozhovoru pro Blesk.cz však otevřeně přiznal: „Přijde mi smutné, že to není normální. Z povinnosti se stalo hrdinství. Nikdy nevíte, kdy to budete sám potřebovat. Stane se, že nikdo nevyndá ani lékárničku. Jen zavolají policii, zdravotníky a jdou od toho.“

Češi přitom příliš ochotní zastavovat u nehod skutečně nejsou. „Podle kvalifikovaných odhadů zastaví u nehody pouze deset procent řidičů,“ upozornil nyní iDNES.cz vedoucí vzdělávání a prevence z Centra dopravního výzkumu Pavel Řezáč. Přitakal mu přitom i vedoucí psycholog české policie Vladimír Voska. „Asi devadesát procent lidí si řekne, proč budu pomáhat zrovna já, jsou tam ti ostatní, můžou pomoci oni, já zrovna spěchám do práce. Zbylých deset procent se nestará o to, jestli přijde včas do práce, nebo ne, ale prostě pomůžou,“ zhodnotil znepokojující stav na zmiňovaném webu.

Jak upozornila MF DNES, loni v létě přichystali zajímavý pokus v sousedním Rakousku, kde u krajnice nafingovali nehodu a za dobré viditelnosti zkoumali, kolik řidičů se zastaví u kouřícího auta a nedaleko ležícího figuranta. To vše během dopravní špičky, kdy však trvalo 6 minut, než se jeden z řidičů zachoval stejně jako pan Marek u nehody na Plzeňsku, kde auto se čtyřmi lidmi sjelo do příkopu a narazilo do betonového mostku. Podobný test, který také s nepříliš uspokojivým výsledkem podnikli v Rakousku, se přitom údajně plánuje i pro české řidiče. Reálných nehod je totiž víc než dost.

11 obětí za prodloužený víkend

Celkem 11 mrtvých, to je totiž smutná bilance uplynulých velikonočních svátků na českých silnicích! Jde o nejvyšší číslo od roku 2011 a zároveň alarmující počet. Podepsal se pod to prodloužený víkend, ale i řada dlouhých jízd za příbuznými, jízdy pod vlivem alkoholu a také špatné, místo vyloženě zimní počasí.

divenka ( 7. dubna 2015 14:52 )

a tos vymyslel sám? to si ta tvoje jedna mozková buňka strhla závit

divenka ( 7. dubna 2015 14:29 )

to je zbytek z destilace, takže všichni ožralové a jiné smažky

naidka ( 7. dubna 2015 07:49 )

Konečně věcná diskuze s reálnými názory na téma Anděl z BMW.

divenka ( 7. dubna 2015 00:25 )

Bojím se.... často se stává, že nehoda je fingovaná, slouží k okradení posádky vozu co se snaží pomoct (nechci přijít o doklady, pár korun, telefon, auto). Bojím se i případného fyzického napadení, nikdy člověk neví, k čemu přijel, jestli kromě toho, že je ten člověk zraněný není pod vlivem návykové látky a nemá pocit, že je nesmrtelný. Za třetí, nebaví mě trávit hodiny sepisováním protokolů co jsem viděla, co jsem dělala, případně, kdo tam ještě byl, jak vypadal a jestli náhodou nevím, kdo sebral to, či ono z havarovaného auta. Za čtvrté, obvykle vozím děti, neposedné.... Za páté neomluvený pozdní příchod do práce se u nás trestá odnětím prémií, upřímně nenávidím bouračky a kolony a uzávěry vzniklé kvůli nim... ano jde o zdraví.... ale mě jde o peníze. A v neposlední řadě, špatně provedená první pomoc může zavinit nějaké trvalé následky, děkuji, fakt nechci mít potíže do budoucna. A ještě zmíním, že je možné od dotyčného chytit nějakou fajnovou chorobu, také nechci. A klidně mě odsuzujte. Takže, zastavím, obhlédnu situaci, zeptám se, zda potřebuje pomoc.... pokud odpoví, že pomoc nechce, o doktora nestojí, OK, ať si dělá co chce.... Pokud doktora chce, nebo evidentně je opravdu zraněn vážně, tak volám 112.... a zachovám se dle jejich rady.... ale upřímně jsem ráda, že jsem se do situace, kdy bych přijela k bouračce dřív než záchranáři, nebo další auto, nedostala.

mak ( 7. dubna 2015 00:15 )

Nebo člověk zachrání život nějakýmu takovýmu... http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/312178/silenec-pod-vlivem-si-rozmlatil-auto-do-obce-vlete l-v-rychlosti-180-km-h.html

Zobrazit celou diskusi