Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zabijáka podnikatelů Večeře zadrželi policisté pouhý měsíc před promlčením vraždy: Hrozí mu doživotí

Jiří Večeř skončil znovu za mřížemi
Jiří Večeř skončil znovu za mřížemi  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
16. dubna 2015
14:56

Údajného vraha dvou podnikatelů s lehkými topnými oleji zadržela policie přesně měsíc před promlčením celé kauzy. Novinářům to dnes řekl šéf speciálního týmu Tempus Martin Baláž. Policisté s odkazem na presumpci neviny zatím odmítli potvrdit, že obviněným je Jiří Večeř. Podle všeho je to ale právě on!

Případ se týká zosnování dvou vražd z května 1995. Podle policistů jsou oběťmi podnikatelé Miroslav Kovařík ze Zlína a František Blažíček z Uherského Hradiště. Muži byli zapleteni do nelegálních obchodů s lehkými topnými oleji. Kovařík zemřel při explozi automobilu s nastraženou náloží, Blažíček byl zastřelen. 

Údajného pachatele policisté zadrželi v pondělí ráno v Olomouckém kraji, nekladl prý odpor. Potvrdili, že v minulosti už byl trestán. Za dvojnásobnou vraždu mu nyní hrozí až 15 let vězení nebo i výjimečný trest podle starého trestního zákona, tedy až 25 let nebo doživotí. 

Úkolem týmu Tempus je vyšetřovat letité případy, u nichž policie doposud neodhalila pachatele. Baláž řekl, že měsíčně dostávají kolem pěti tipů na otevření kauz, často od pozůstalých obětí, kteří Tempus vnímají jako svou poslední naději. Stejně tomu bylo i tentokrát, kdy se na tým obrátili rodinní příslušníci jednoho ze dvou zavražděných.

Podle všeho je obviněným mužem Večeř, který byl teprve nedávno propuštěn z vězení. V minulosti jej soudy potrestaly za organizování vraždy jiného obchodníka s topnými oleji Lubomíra Holého, za přípravu vraždy novináře Stanislava Čecha a také za nedovolené ozbrojování. Svědci tvrdili, že Večeř kdysi vlastnil a používal takzvané trhací kufříky, tedy bedýnky naplněné výbušninami.

mememumu ( 16. dubna 2015 16:43 )

Proč? Prumlčovala se i za totáče a promlčuje se i leckde v cizině.

Zobrazit celou diskusi