Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tálibán mu postřelil dvouletého syna: Tlumočník tvrdě zaplatil za pomoc britským vojákům

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: shp - 
13. dubna 2015
13:23

V bitevní vřavě nasazoval vlastní život, aby pomohl britským jednotkám v postupu Afghánistánem. Jeho zbraní byl jazyk, muž přezdívaný Chris totiž pracoval jako tlumočník. Kvůli jeho pomoci Západu po něm šli teroristé, kteří ho již v minulosti několikrát zranili. Přesto nedostal ve Velké Británii, které pomáhal, potřebný azyl. Tálibán pak zaútočil i na jeho dvouletého syna.

Chris sloužil v armádě, bojoval v první linii a pomáhal Britům s překladem. Bez něj by nevěděli, kde jsou, s kým mluví, ani zda jim nehrozí nebezpečí. Nebýt Chrise, zařvalo by několik jeho parťáků.

Když pak Chris, po kterém tvrdě šli teroristé, požádal ve Velké Británii o azyl, zamítli ho. Ostrovní království přitom má problémy s přistěhovalci, kteří akorát využívají její sociální systém, a muže, který v jejím zájmu nasazoval kejhák, její úředníci odmítli.

„Pracoval jsem mimo vojenské základny s britskými jednotkami, kde jsem riskoval dennodenně. Sloužil jsem s vyznamenáním, dával jsem všanc svůj život, abych zachránil britské kolegy,“ vypráví Chris, kterého teroristé napadli i v autě.

„Moje rodina a já jsme zažili vážná ohrožení na životě jako následek práce pro Británii. To vyústilo v to, že mě Tálibán přišel hledat do mé vesnice, pokračuje tlumočník. Ve vesnici Khost ho teroristé skutečně našli, nebyl však jediným, koho ohrozili. Postřelili Chrise i jedno z jeho dětí.

„Mého syna trefili také. Všechno kvůli Británii. Totálně zapomínají na své spojence, kteří při nich stáli v nejhorších časech. Cítím se opuštěný, uzavírá Chris. Jeho synovi Muhammedovi jsou přitom teprve dva roky. Hrůzu ze zranění bude mít celý život.

andorea ( 13. dubna 2015 14:39 )

Minule "dostal po tlamě", dnes "zařvalo by několik jeho parťáků"...Lidové výrazivo Plesku mne nikdy nepřestane udivovat.

jsemtady ( 13. dubna 2015 14:31 )

Tak ať je Anglie vymění každého tak za 100 cikánů!!! Cikáni ven a překladatel z rodinou dovnitř!!

Zobrazit celou diskusi