Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sebevražedný atentát v Afghánistánu: Cílem měla být prý evropská policejní mise!

Autor: ČTK - 
17. května 2015
09:01

Sebevražedný atentátník zaútočil dnes ráno na kontrolu vozidel evropské policejní výcvikové mise (EUPOL). Podle informací policie na stanovišti u mezinárodního letiště v Kábulu. Jeho terčem byl zřejmě konvoj nemocničních zdrojů, byli zabiti dva lidé a 18 dalších bylo zraněno.

Mluvčí ministerstva vnitra Sádik Sádikkí na svém twitterovém účtu upřesnil, že o život přišly dvě ženy. Zraněno bylo podle něj osm žen, sedm mužů a tři děti. Tuto bilanci podle agentury AFP potvrdil i zástupce ředitele nedaleké nemocnice, kam byli zranění převezeni.

Podle zástupce mluvčího ministerstva vnitra Nadžíba Daniše bylo při výbuchu poškozeno jedno vojenské vozidlo a tři civilní auta.

„V daném okamžiku můžeme říci jen to, že se v době útoku na místě atentátu nacházela dvě vozidla EUPOL,“ řekl agentuře AFP mluvčí policejní mise EU Azíz Bassám.

Policejní mluvčí Ebadulláh Karímí podle agentury Reuters řekl, že sebevražedný útočník ve voze značky Toyota Corolla najel do konvoje zahraničních vozů na cestě vedoucí z kábulského letiště na nedalekou základnu NATO. Dějiště útoku bylo vzdáleno asi 200 metrů od hlavního vstupu na letiště.

Obchodník Fraidon Chán prý viděl, jak nějaké auto najelo do zahraničního konvoje. „Viděl jsem tři mrtvá těla. Bylo to jedno dítě a dvě ženy,“ řekl agentuře Reuters.

K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil. Za většinou násilností v zemi ale stojí radikální hnutí Taliban. Ve středu večer obsadili jeho ozbrojenci jeden z kábulských hotelů, při zásahu afghánských bezpečnostních složek zahynulo nejméně 14 lidí, z toho devět cizinců.

gabreta ( 17. května 2015 11:03 )

Atentáty dělají ti zlí a ty k nám určitě Schlafenberg, Kocáb a jim podobní zvát nebudou!!

Zobrazit celou diskusi