Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

5 dní po tragédii v Afghánistánu: Další útok na české vojáky! Jeden byl vážně zraněn

Autor: ČTK, ljš - 
13. července 2014
13:35

Před necelým týdnem přišli o své kamarády, kteří v Afghánistánu padli při útoku sebevražedného atentátníka, přesto čeští vojáci na základně v Bagrámu dál plní svůj úkol a nasazují životy. V noci na dnešek na ně Tálibánci zaútočili znovu a jednoho z našich vojáků postřelili.

V Afghánistánu byl dnes v noci zraněn při útoku na hlídku další český voják. Utrpěl středně těžká zranění. Hlídku zasáhla střelba z ručních a protitankových zbraní. "Jednotka palbu opětovala," uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Dodala, že zraněný byl převezen do americké vojenské nemocnice. V úterý v Afghánistánu zemřeli čtyři čeští vojáci, pátý byl zraněn těžce.

Hlídka byla podle Růžičkové napadena o půlnoci afghánského času z ručních zbraní a RPG, tedy ručních protitankových zbraní. Útok se odehrál nedaleko základny Bagrám, kterou česká jednotka hlídá.

Zraněn byl šestatřicetiletý desátník J.M., který obsluhuje střeleckou věž vozidla. "Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně byl transportován do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám, kde se podrobil operaci. Jeho stav je stabilizovaný," dodala Růžičková. Rodina vojáka již byla informována.

Dnes byli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka na konvoj sil Severoatlantické aliance zraněni také tři alianční vojáci. Útoky povstalců z noci a z dnešního rána připravily o život 11 afghánských policistů a vojáků.