Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Izrael útočí: Při prvním průniku do Gazy byli zraněni čtyři vojáci!

Autor: ČTK, tp - 
13. července 2014
09:25

Elitní izraelské komando podniklo první pozemní útok do pásma Gazy. Mělo zde za úkol zničit odpalovací stanoviště raket. První útok se však neobešel bez zranění, čtyři vojáci skončili s lehčími zraněními v nemocnici. Další útoky budou zřejmě následovat. Izrael mobilizoval 20 tisíc záložníků, nicméně útoky jsou prozatím výhradně letecké.

Elitní izraelské komando v noci ze soboty na dnešek uskutečnilo první pozemní průnik do severní části Pásma Gazy od spuštění současné ofenzívy. Při akci byli čtyři izraelští vojáci lehce zraněni.

Izrael pokračoval v ostřelování Pásma Gazy, při kterém zahynul podle místních záchranářů palestinský chlapec a žena. Armádní mluvčí upřesnil, že izraelští vojáci byli zraněni při krátkém vpádu do oblasti s cílem zničit odpalovací místo pro rakety. Poté se vojáci vrátili na izraelské území.

Komando izraelské námořní pěchoty se snažilo přistát na jedné pláži, avšak dostalo se do přestřelky s palestinskými bojovníky. Izrael tvrdí, že pozemní invaze do Gazy je stále jednou z možností a mobilizoval již kvůli tomu zhruba 20.000 záložníků. Většina útoků se však zatím uskutečnila ze vzduchu, zasaženo bylo asi 1200 cílů. Hamas z Gazy vypálil na Izrael od začátku nynějšího konfliktu stovky raket.

Přeshraniční násilí zatím nevykazuje známky slábnutí navzdory rostoucímu tlaku ze zahraničí požadujícímu po obou stranách konfliktu ukončení násilí. Rada bezpečnosti OSN vyzvala k ukončení nepřátelských akcí a o situaci v oblasti dnes budou jednat i ministři zahraničí Británie, USA, Francie a Německa.

Nynější konflikt se jeví jako nejkrvavější od operace v listopadu 2012, jejímž cílem bylo rovněž přerušit odpalování raket z Gazy. Během týdne bojů tehdy zahynulo 177 Palestinců a šest Izraelců.

czrus ( 14. července 2014 21:40 )

Russija identifikuje viníky ostřelování Doněcka pomocí družic http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_14/RF-identifikuje-viniky-ostrelovani-Donecka-pomoci-dr uzic-9495/

mandat ( 14. července 2014 08:17 )

Presne tak. Zidi jsou banda okupantu. Roztahuji se na uzemi Palestiny.Stavi si domy a sinagogy na uzemi, ktere bylo vyhraneno pro Palestince. Schvalne provokuji. Jsou horsi nez fasisti.

mandat ( 14. července 2014 08:15 )

Zrejme nemate tuseni o tom, ze Izrael lezi na uzemi Palestiny. Zidi okupuji Palestinu. Jak by se Vam libilo, kdyby Vas nekdo vyhodil ze sve zeme, z vaseho domu a musel by jste zit tri generace ve stanu v uteceneckem tabore v Jordansku?

mandat ( 14. července 2014 08:14 )

Palestina ma vic jak 4 tisice starou historii, lezi na uzemi soucasneho Izraela. Zidi obsadili Palestinu a na okupovanem uzemi si vyrvorili svuj novy stat.

czrus ( 14. července 2014 05:33 )

Ukrajina odmítla přiznat, že ostřelovala ruské území http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_13/Ukrajina-odmitla-priznat-ze-ostrelovala-ruske-uzemi- 9032/

Zobrazit celou diskusi