Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pilot zabiják si v kokpitu nasadil masku: Aby před nárazem neomdlel

Autor: ljš - 
1. dubna 2015
13:54

Na palubě letadla křičeli lidé hrůzou, pilot se snažil probít si cestu skrze pancéřové dveře kokpitu, ale zcela klidný Andreas Lubitz měl vše ve svých rukou. Pro svůj poslední let si nasadil kyslíkovou masku a z kabiny sledoval, jak se řítí vstříc smrti.

Vyšetřovatelé potvrdili, že na záznamu z kokpitu, který našli v černé skříňce, je slyšet Lubitzův dech. Okamžitě také vyloučili jakoukoli zdravotní indispozici. „Jeho dech byl zcela klidný, normální,“ řekli na tiskové konferenci.

Nyní však z posledního podrobného popisu dění v kabině letadla vyšel najevo další detail, který jen potvrzuje obludnost Lubitzova činu. Kopilot si totiž poté, co naprogramoval letadlo ke smrtícímu sestupu, nasadil kyslíkovou masku. Zřejmě chtěl mít vše do poslední chvíle pod kontrolou a bál se, že by vlivem prudkého klesání mohl ztratit vědomí.

Zatímco byl zabiják naprosto klidný a za celou dobu nevydal ani hlásku, za jeho zády se odehrávalo drama a boj o život do poslední vteřiny. Ukazuje se, že pilot nejprve k rozbití dveří použil hasicí přístroj nebo kyslíkovou bombu, pak si nechal ze zadní části letadla přinést páčidlo. Jeho snaha byla ale zcela marná. „Otevři ty zatracený dveře,“ křičel podle záznamu bezradně.

Týden po tragédii se také objevil video záznam přímo z paluby letadla, který se zachoval na paměťové kartě mobilu jednoho z pasažérů nebo posádky. K nahlédnutí ho měl německý deník Bild, podle kterého výkřiky zachycené na videu potvrzují, že pasažéři věděli, v jaké situaci se ocitli a že jsou blízko smrti. V několika jazycích je prý slyšet zvolání „Můj bože“.

Video Pilot masový vrah: Co se dělo, než záměrně poslal 150 lidí na smrt? - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Krátce před koncem videa se zdá, že část stroje se otřela o horu. Poté je vidět, jak kabina náhle uhnula na stranu. Ještě jednou je slyšet výkřiky a pak video končí. „Záběry jsou chaotické a rozmazané a nejsou na nich rozpoznatelné jednotlivé osoby, ale shodují se s tím, co o událostech v letadle víme,“ popsal šéfredaktor deníku Bild Julian Reichelt, podle kterého je pravost videa nezpochybnitelná.

ixtlil ( 1. dubna 2015 19:31 )

To je nesmyslná konstrukce, kyslíková maska má význam, kdy může dojít k hypoxii a jak známo, tak nejvyšší tlak vzduchu je při hladině moře, resp ve vnitrozemí na nejnižším místě terénu -> v Alpách jistě místní venkovani nechodí ani ve 2000 - 2500 m n m. v maskách a v atombordelu, stejně jako obyvatelé Hlavního Města Mexika 2420 m.n.m. chodí podobně, jako obyvatelé Prahy. Čili jinými lsovty s kleající výškou roste tlak vzduchu = současně klesá nebepečí hypoxie. Takže pokud chtěl letadlo poslat k zemi, tak již ve 4000 metrech hypoxie nehrozí. Je to stejný nesmysl, jako si brát na plavání do městského bazénu akvalung.

1212014 ( 1. dubna 2015 18:35 )

Ty nerozumíš více věcem, jak je vidět

1212014 ( 1. dubna 2015 18:33 )

Já ho i řídil

1212014 ( 1. dubna 2015 18:32 )

Ale ale, pán vtipkuje

1212014 ( 1. dubna 2015 18:31 )

Tak to jo. Ty kujonskej vyšetřovateli. Mám tady pro tebe píseň: https://www.youtube.com/watch?v=zso8sRWO45k

Zobrazit celou diskusi