Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Našli video posledních vteřin v letadle smrti: Všichni křičí »Můj bože«

Autor: ČTK ljš - 
31. března 2015
21:43

Několik vteřin plných hrůzy! Jeden z pasažérů zříceného letu Germanwings zřejmě stihl natočit krátký záznam toho, co se na palubě dělo těsně před nárazem. Paměťová karta, která ho obsahuje, byla nalezena na místě neštěstí.

Video, které prý zachycuje chaos na palubě v posledních sekundách před nárazem letounu Germanwings do alpského masivu na jihu Francie, se zachovalo na paměťové kartě mobilního telefonu. V zóně nárazu ji prý našel zdroj blízký vyšetřování a video poskytl německému deníku Bild a francouzskému týdeníku Paris Match k nahlédnutí. Zveřejněna ale nebyla.

Video z letu 4U9525 je několik sekund dlouhé a dokumentuje, co se na palubě dělo bezprostředně před zřícením. Podle Bildu paměťová karta náraz přečkala nepoškozená a je důležitým důkazním materiálem. "Záběry jsou chaotické a rozmazané a nejsou na nich rozpoznatelné jednotlivé osoby, ale shodují se s tím, co o událostech v letadle víme," popsal šéfredaktor deníku Bild Julian Reichelt, který video viděl.

Video patrně potvrzuje dosavadní domněnky vyšetřovatelů, že se kapitán letounu snažil proniknout do kokpitu za pomoci sekery nebo jiného železného předmětu. "Jsou tam slyšet kovové zvuky, o kterých si myslíme, že to je bušení pilota na dveře kokpitu," řekl.

Záznam mimo jiné podporuje vyjádření francouzského prokurátora Brice Robina. Výkřiky zachycené na videu prý potvrzují, že pasažéři věděli, v jaké situaci se ocitli. V několika jazycích je prý slyšet zvolání „Můj bože“.

"Letadlo do něčeho narazí, na palubě zavládne panika, lidé pláčou. V pozadí je slyšet klepání. Poté se zdá, že letadlo znovu něco trefilo, je vidět, jak kabina náhle uhnula na stranu. Ještě jednou je slyšet výkřiky a pak video končí," popsal poslední vteřiny šéfredaktor Bildu.

Video Pilot – masový vrah: Co se dělo, než záměrně poslal 150 lidí na smrt? - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Záběry podle deníku pocházejí ze zadní části letounu. Není jasné, zda je pořídil někdo z pasažérů, nebo z posádky.

Z úmyslného navedení stroje proti horskému masivu je podezřelý druhý pilot Andreas Lubitz, který zřejmě využil chvíle, kdy si hlavní pilot odskočil na toaletu. Sedmadvacetiletý kopilot už ho pak nepustil zpátky. V troskách stroje zahynulo všech 150 lidí, kteří byli na palubě.

Postupně se ukazuje, že Lubitz během svého života trpěl depresemi a údajně měl i sebevražedné sklony.

chosenovak ( 1. dubna 2015 14:47 )

Od 33s. je kousek videa https://www.youtube.com/watch?v=7IcNnUa5DQI někdo to dal na youtube před chvilkou a zvukové video je na Liveleak už pěkně dlouho, http://www.liveleak.com/view?i=505_1427393112 a následuje http://www.liveleak.com/view?i=447_1427562107

tubka.jentak.jen. ( 1. dubna 2015 14:02 )

je to pravda, vesnickej balíku

vasco ( 1. dubna 2015 13:46 )

.......no,však víš....koukni na fotky

mandat ( 1. dubna 2015 13:45 )

Presne tak. Lufthansa prijde kazdy den s jinou senzaci o pilotovi.

mandat ( 1. dubna 2015 13:44 )

 To jsou kecy.

Zobrazit celou diskusi