Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Psycholožka Alena Uváčiková o Hanče s Tončou: Prožily koncentrák!

Autor: Kristýna Beránková - 
29. března 2015
05:00

Dva roky prožité v zajetí, nevěděly, zda přežijí, budou zabity… Odrazí se útrapy na zdraví Hanky a Tonči? Psycholožka Alena Uváčiková říká, že je čeká to, co lidi, kteří přežili koncentrák!

„Posttraumatická stresová porucha se u dívek projeví téměř jistě. Neumím si představit, že by se jí vyhnuly. Prožily válečné trauma, přirovnala bych to k lidem propuštěným z koncentračních táborů,“ myslí si doktorka Uváčiková.

Své zkušenosti jistě již dívky řeší se zkušenými odborníky a odmítat by je neměly. Na hloubce traumatu se bude podílet i to, jakým způsobem s nimi únosci zacházeli a co všechno od nich vytrpěly.

Nelehké časy čekají i rodiny obou děvčat. „Teď jsou všichni šťastní, naplnily se jejich tužby a sny. Ale až nadšení trochu opadne, nastanou problémy. Zejména komunikace může váznout. Rodiče čekají svoji Haničku a Toničku, ale ty se domů vrátily jako jiní lidé,“ vysvětluje Uváčiková.

Psychologické pomoci by se proto rozhodně nemělo zříkat ani nejbližší okolí osvobozených dívek.

 

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

 

mission ( 18. srpna 2015 14:32 )

Asi víte něco víc než všichni ostatní. O cílech cesty těch dvou husiček s vysokoškolskými diplomy nebylo a není vůbec jasno. Kam, komu a proti čemu jely podle vás pomáhat? Oficiální verze hovoří o cestě do Indie. Tam v té době zuřilo v dost významném měřítku znásilňování místních studentek a také cizinek. Podívejte se na zprávy z Indie z té doby roku 2013. Takže tam jely studovat to znásilňování jako sociálně patologický jev? Nebo jely pomáhat boji proti tomu znásilňování? Konvertitka Hana, která chtěla být vězeňskou psycholožkou se o delikventy zajímala. A stačila je poznat na jiné světové straně v Asii než původně zamýšlela. Není vyloučeno, že je za jednoho z únosců provdaná. Není vyloučeno, že obě ty blbky porodily a jsou svázané s únosci užším poutem, jehož je hadr na hlavě jenom podružným vnějším atributem. Vy ale asi víte více než my ostatní. Prosím, poučte nás.

mission ( 18. srpna 2015 14:07 )

Myslím, že se už diskuse vykrystalizovala v tom, že paní psycholožka použila s tím "koncentrákem" trochu nešťastné přirovnání. Ono každé přirovnání trochu kulhá. Možná Antonie vypadá strhaně a zestárle, tam by přirovnání s koncentrákem snad ještě pasovalo. Ale podle porovnání fotek konvertitky Hany před zajetím, v zajetí a po propuštění ze zajetí, ta spíš přibrala na váze a zakulatila se. Ta na "koncentrák" moc nevypadá. O tom případu víme jen to, co trefně pojmenoval bezpečnostní expert: Z toho, co je nám předestřeno, lze věřit jen tomu, že Češky byly propuštěny. To je tak vše, čemu lze věřit. Ostatní je vše kouřová clona. Nebo si paní psycholožka mohla s propuštěnými zajatkyněmi promluvit? A zeptala se konvertitky Hany jak se daří manželovi?

mission ( 17. srpna 2015 19:01 )

Jak prozíravé byly některé reakce z konce března 2015 hned po propuštění dvou podivných dobrodružek"! Paní psycholožka o tom "koncentráku" jenom akademicky teoretizovala. Mluvila tehdy vůbec s těmi husičkami? Pochybuji. Je ale vidět, že česká čtenářská obec není hloupá. Oplácanosti Hanky si všimlo hodně lidí už koncem března 2015 ve srovnání se strhanou a viditelně zestárlou Antonií. A po pěti měsících najednou média vyjeví sladké tajemství o tom, že Hanča praktikuje náboženství, které "se Češi teprve učí tolerovat". Však oni nás to už naučí ať se nám to bude líbit nebo ne... Ta média nám to budou dávkovat. Je provdaná jenom Hanča, nebo i Tonča? A není Hanča těhotná? Ve srovnání s fotkami před zajetím na to koncem březnu 2015 vypadala. V koncentráku se jí dařilo zjevně dobře. Kdy prozradí jméno manžela?

frantaklika ( 30. března 2015 15:30 )

to víš že jo, jsou to černé vdovy a mají jediný úkol zlikvidovat kajmana!

janina7777 ( 30. března 2015 07:48 )

přesně takkkk

Zobrazit celou diskusi