Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman je ohleduplný. Hanča a Tonča by setkání s ním nevydržely, směje se Kalousek

Autor: ljš - 
30. března 2015
13:29

Jedni je považují za lehkomyslné holky, které neměly v Pákistánu co dělat, druzí se je snaží hájit a radují se z jejich návratu. Návrat dvou unesených Češek Hanky a Tonči Česko rozdělil na dva tábory, které samozřejmě mají i své politické zástupce. A tak, když se do Hanky a Tonči pustil prezident Miloš Zeman, exministr financí Miroslav Kalousek mu to rychle vrátil.

Dva roky Česko napjatě čekalo, jak drama unesené Antonie Chrástecké a Hany Humpálové dopadne, a tak když Česko v sobotu obletěla zpráva o jejich propuštění, diskutovala o nich celá země.

V internetových diskusích to obě dívky, které se v té době dostávaly z nejhoršího v jedné z pražských nemocnic, pořádně schytaly a na vlně kritiky se v neděli svezl i prezident Miloš Zeman.

"Kdybych byl jejich rodič, tak je pohladím, políbím a pak je ohnu přes koleno," řekl v pořadu Pressklub Frekvence 1 a dodal, že se s dívkami rozhodně setkat nechystá. "To není Zikmund a Hanzelka – tedy slavní cestovatelé –, to je dvojice dívek, které jednaly velmi neprozřetelně, které neprospěly České republice, protože způsobily starosti sobě, své rodině, svým známým a přátelům a koneckonců i českému státu," pronesl.

Na jeho vyjádření rychle zareagoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Pan prezident se nechce setkat s propuštěnými dívkami. Je to od něj velmi taktní a ohleduplné. Po přestálém utrpení by takový zážitek holky taky nemusely vydržet...," napsal na Facebooku.

"Všichni říkají, že holky udělaly hloupost, ač většina z nich dojela jen do Polska na tržnici nebo do Rakouska na sjezdovku. Cestování a poznávání jiných krajin a kultur je o něčem jiném... Svobodný člověk má tu možnost, že může poznávat jiné kultury, jiné prostředí, než je jen panelák v jeho ulici. Holky chtěly poznat jinou zemi, rozšířit si obzory dál, než je "bezpečná" ulice v okolí domova. Bohužel narazily na pár vymatlaných hlav, to se může stát v každé zemi," napsal na Facebooku diskutér Martin Ch.


Jaký názor na propuštění Hanky a Tonči máte vy? Vyjádřete ho v diskusi a hlasujte v naší anketě.

Anketa
NaN hlasů
NaN hlasů

Objevily se také názory, které tvrdí, že dívky nic nebezpečného neudělaly. Cestu, kterou se vydaly, prý tou dobou využívaly desetitisíce turistů za rok. "Hana s Antonií nijak přehnaně neriskovaly a nic nepodcenily. Země Třetího světa už v minulosti navštívily a na cestu přes Pákistán se zodpovědně připravily. Kontaktovaly znalce oblasti a zjišťovaly si aktuální bezpečnostní situaci. Oblékly se v souladu s islámskými zvyklostmi  a v pohraničním městečku Taftan si pro průjezd Balúčistánem najaly ozbrojenou policejní eskortu. Osobně bych to líp neudělal. Kritici mají pravdu snad jen v tom, že v silně patriarchální zemi by byl pro ženy výhodou mužský doprovod," napsal například cestovatel Ivan Březina.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

Ve většině diskusí ale drtivě převažuje názor, který dívky odsuzuje. "Naprostý souhlas s prezidentem. Na to, že to jsou vysokoškolačky, se chovali jak bl*ky. Jestli je navíc pravda, že stát platil výkupné, letěl pro ně speciál a zaměstnávají štáb zdravotníků, tak by se měly co nejdřív odšátkovat a jít makat, aby byly alespoň trochu užitečné," napsal jeden ze čtenářů Blesku. Ještě radikálnější diskutéři se dokonce obávají napojení dívek na teroristy.

hejhej ( 2. dubna 2015 11:46 )

tgbb: Plácáš nesmysly a myslíš si, že jsi vtipný?

tgbb. ( 2. dubna 2015 10:40 )

Muslimové odnaučili holky chlastat, tak o čem by si se Zemanem povídaly?

plebejec ( 1. dubna 2015 16:43 )

Tak mu řekni ten vtip o parašutistech,...jak zareaguje.

plebejec ( 1. dubna 2015 16:41 )

A už se jim někdo podíval pod hábity, jestli tam nemají dynamitový opasek?

plebejec ( 1. dubna 2015 16:35 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa