Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zatkli amerického miliardáře: V televizi se prý přiznal k vraždě!

Autor: ČTK ljš - 
16. března 2015
12:01

Zřejmě má na svědomí tři lidské životy, vždy ale vyvázne bez trestu! Teď se ale možná karta obrací. Americká policie nyní kontroverzního boháče Roberta Dursta (71) znovu zatkla. Podle místních médií se možná nevědomky k činům přiznal v televizním dokumentu odvysílaném v neděli.

Jednasedmdesátiletý miliardář, člen jedné z nejbohatších realitních rodin v zemi, byl zadržen v sobotu v New Orleans na základě zatykače, který na něj byl vydán v souvislosti s 15 let starou vraždou jeho asistentky a mluvčí. Policie již v minulosti řešila Durstův možný podíl na pravděpodobné smrti jeho manželky, která beze stopy zmizela v roce 1982, a na vraždě jeho souseda z roku 2001.

Durst, jehož život provází mnoho divokých zvratů a který je okolím považován za podivína, byl v souvislosti s případy opakovaně vyslýchán, a dokonce i jednou souzen, vina mu však nebyla prokázána.

Video Durst přiznání - HBO
Video se připravuje ...

Den po jeho zadržení odvysílala televize HBO dokument o Durstově životním příběhu, během jehož natáčení měl připnutý miniaturní mikrofon. Závěrečný záběr filmu byl doprovázen slovy, která podle filmařů mikrofon zachytil, když byl Durst sám v koupelně.

„Tak, a je to. Dostali tě... Co jsem k sakru udělal? Zabil je všechny, samozřejmě,“ říká Durst, aniž by on či autoři dokumentu objasnili, jak byla slova myšlena.

Policie tvrdí, že jeho zadržení souvisí s novými důkazy, které se proti němu objevily, podle jeho právníka je však načasováno v koordinaci s nedělním filmem.

Novým důkazem hovořícím v Durstův neprospěch má být dopis, který před lety napsal zmíněné asistentce. Písmo z ručně psané adresy má shodné znaky jako rukopis, kterým anonym poslal krátce po její vraždě policii oznámení, že se v jejím bytě nachází mrtvola. Na obou dopisech je stejná pravopisná chyba – místo jména Beverly Hills tam stojí Beverley Hills. Sám Durst navíc v dokumentu říká, že tento anonym mohl policii poslat jen vrah.

Nejstarší syn a předpokládaný hlavní dědic realitního impéria Durstů (rodinný majetek odhadl magazín Forbes na čtyři miliardy dolarů – přes 105 miliard Kč) se s rodinou rozešel poté, co otec před smrtí učinil šéfem podniku jeho mladšího bratra Douglase. Ten zatčení sourozence teď přivítal a prý doufá, že „bude konečně uznán vinným za vše, co udělal“.

V roce 1982 nahlásil Durst zmizení své ženy Kathleen, policie však případ vyšetřovaný jako vraždu po letech odložila. Jeho asistentka byla zavražděna krátce před tím, než měla v této kauze svědčit. Po její smrti se Durst z New Yorku uchýlil do ústraní do Texasu, justici však začal opět zajímat, když se v moři našlo rozřezané tělo jeho zavražděného souseda.

Durst byl po vraždě několik měsíců na útěku, policie jej však zadržela kvůli krádeži v obchodě, jíž se dopustil nehledě na to, že měl v tu chvíli v peněžence 500 dolarů a v autě dalších 37 000, dvě pistole a balíček marihuany.

Přestože se k vraždě postaršího souseda přiznal, soud jej obvinění z vraždy zbavil a přistoupil na obhajobu, že šlo o sebeobranu a že Durst trpí Aspergerovým syndromem. „Měl neuvěřitelné štěstí, že tolik lidí, kteří ho vyšetřovali, to vzdalo, ale myslím, že se to možná mění,“ citovala agentura AP soudkyni Susan Criss, která jej zprostila viny v texaském procesu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lunatic ( 16. března 2015 12:40 )

Ve věku 71let je již na kohokoliv pozemská spravedlnost krátká,ne ? Kolik let života na patřičné úrovni by jej jaksi čekalo;vždyť se podívejte např.na prezidenta ... a to je o rok mladší

Zobrazit celou diskusi