Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co si k vám pokladní nesmějí dovolit: Platit můžete i natrženou bankovkou!

Autor: růž - 
3. března 2015
05:42

Máte v peněžence bankovku s chybějícím růžkem a bojíte se, že vám ji žádný obchodník nepřijme? Nemějte strach. Ne vždy musíte hned zamířit do banky.

„Rozhodně nemusíme s každým nepatrným poškozením běžet do banky, ale měli bychom umět rozpoznat, zda můžeme poničenou bankovkou zaplatit a zda ji musí obchodník přijmout,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Stává se, že pokladní při placení odmítnou přijmout bankovku s odůvodněním, že poškozené peníze přijímat nemusí. „Zákon rozlišuje mezi běžným a nestandardním poškozením. Pro nás jako fyzické osoby platí, že jiné než opotřebované bankovky akceptovat nemusíme,“ vysvětluje Lukáš Zelený.

Většina obchodníků pak má povinnost přijímat všechny bankovky, až na ty nestandardně poškozené a ty poškozené běžně, které ale nejsou celé. Celá je přitom třeba i bankovka s chybějícím růžkem ne větším než 2 cm nebo právě natržená bankovka bez ohledu na délku a počet natržení.

Obchodníci musí dokonce přijmout i bankovku roztrženou na dvě části a slepenou lepicí páskou, s mastnou skvrnou nebo čárnutím. A co je důležité, nesmí je už vracet do oběhu. „Nenechte si tedy namluvit, že bankovku, která je pouze natržená, nepřijímají,“ upozorňuje Zelený.

Co nemůže pokladní odmítnout

Pokladní nemůže odmítnout bankovky opotřebované oběhem. To jsou bankovky pomačkané, odřené, s narušeným okrajem nebo zašpiněné.

jana1313 ( 3. března 2015 12:35 )

Tak to vysvětlete i bankám, že i od malých obchodníků musejí bez problémů brát i natržené bankovky. Jednou jsem si nevšimla, že mi bankomat vydal do třetiny (na středu) natrženou dvoutisícovku. Platila jsem s ní u nás ve smíšence a prodavačka (a majitelka v jedné osobě) mě prosila, jestli nemám jinou bankovku, že jí tuhle u nás v nevezmou a bude s ní muset do Prahy. Jinou bankovku jsem neměla, tak jí dost nešťastně přijala. Když jsem se jí při dalším nákupu ptala jak to dopadlo, řekla mi, že s ní musela skutečně zajet do Prahy, že jí u nás skutečně nevzali, že prý se jí tedy ještě pokusila zbavit v nedalekém supermarketu ale že se jí ani to nepovedlo, že jí tam pokladní nevzala s tím, že sice by takové bankovky brát měli ale vedení jim to zakázalo, že jsou s tím problémy a že pokud jí vezme, bude mít problémy ona.

zorro ( 3. března 2015 09:37 )

A někdy přijde sluníčko vy jste unavení popřeje hezký den a hned je léépe.Není vše jen černé

salto ( 3. března 2015 08:23 )

Souhlasím, že zákazníci jsou zpravidla slušní, ale najde se mezi nimi často chamraď nevšedního formátu. Onehdá jsem viděl, jak takový hulvát nedostal na stravenku cigarety a při hysteráku m.j. urazil skener. Policajti přijeli (samozřejmě po hodné době) a jejich první bylo, že to půjde opravit. To že tam řval a vyhrožoval, se snažili jaksi přejít... , Takže prodavačky bych nechal na pokoji - dělají jenom svou práci...

monkeymnau ( 3. března 2015 08:11 )

jasne, normalni kupujici se chova slusne, je fakt ze zakaznici dneska jsou napipnuti hulvati, ale oni ani pokladni nejsou svatousci. mrskani zbozim po pase, ze to jeden nestaci posbirat, mrsknuti penez zpatky tak, ze malem litaji po krame... jiste, vyjimky jsou na obou stranach.

monkeymnau ( 3. března 2015 08:09 )

retezec ahold je snad nejhorsi kram. neochotna az mnohdy arogantni obsluha, predrazeno. chapu ty zenske za kasami, ze nemaji naladu, kdyz vidi ty davy nasjatych zakazniku, ale proc to nekde jde a nekde ne?

Zobrazit celou diskusi