Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sbírka na pomoc pozůstalým po masakru v Uherském Brodě: Vybralo se už 150 tisíc!

Autor: ČTK, zrk - 
27. února 2015
19:01

Radnice Uherského Brodu dostává nabídky pomoci a mnoho projevů účasti. Kolegové z obcí i měst nabízejí peněžitou pomoc. Sbírka na pomoc pozůstalým po střelbě stále roste. Je na ní přes 150 000 korun.

Zastupitelé ve středu schválili uvolnění půl milionu korun na pomoc lidem, kteří po střelbě v restauraci Družba přišli o své nejbližší. Vedení města však podle Hrdého stále oficiálně nezná jména obětí. S pozůstalými pracují policejní psychologové, jejich prostřednictvím pak rodiny sdělí, jakou pomoc by přivítaly. V pondělí by se tím měla zabývat městská rada,“ dodal Hrdý.

Městu nabízí pomoc například Frenštát pod Radhoštěm. Jeho radní chtějí přispět částkou 100.000 korun. Svoláme v této souvislosti na 16. března mimořádné zasedání zastupitelstva, kde se o daru rozhodne,“ řekla ČTK starostka města Zdeňka Leščišinová. Radnice se tak rozhodla i proto, že Uherský Brod byl jedním z prvních měst, které přispěly v roce 2013 do sbírky určené na pomoc obětem výbuchu v jednom z frenštátských domů. Při explozi tehdy zemřelo šest lidí včetně viníka.

Lidé mohou na pomoc pozůstalým posílat peníze na číslo účtu 6373262/0800 nebo předávat v hotovosti v pokladně městského úřadu v Uherském Brodě. Na pokladně se dnes objevilo 35.600 korun, které lidé přinesli v hotovosti. Na účtu se objevují částky menší i větší, jedna uherskobrodská firma poslala 20.000 korun. Na poště je také pro zjednodušení připravena předvyplněná složenka, lidé jen dopíší částku," uvedla mluvčí radnice Elen Sladká. Ve městě se ve čtvrtek konal benefiční koncert, vynesl přes 23.000 korun. Není vyloučeno, že se v Brodě bude konat další benefiční akce.

Město se 17.000 obyvateli se podle místostarosty Hrdého z tragické události ještě nevzpamatovalo. Přijde mi, že prvotní šok a zděšení již přešly a nastoupil velký smutek,“ řekl místostarosta. S neštěstím se musejí vyrovnat například i školy. Pokud se stane taková tragédie, musí se na to reagovat. Ředitelé a učitelé o tom s dětmi mluví," řekl Hrdý.

Masakr v uherskobrodské restauraci nepřežilo sedm mužů a jedna žena ve věku 27 až 66 let. Další zraněná žena byla ve vážném stavu převezena do uherskohradišťské nemocnice, její stav je stabilizovaný, je mimo ohrožení života. Útočník se poté sám zastřelil.

V pondělí se ve městě koná pohřeb první z osmi obětí třiašedesátiletého střelce, další budou následovat v úterý a ve středu.

japos22 ( 27. února 2015 21:14 )

Jistěže, ale předpojatým blbečkům to nevysvětlíš

nicnezpravda ( 27. února 2015 19:29 )

pozůstalí jsou i po vrahovi..i oni si zaslouží prachy

Zobrazit celou diskusi