Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Džihádistický magazín zveřejnil rozhovor s černou vdovou: Jak jsem utekla z Paříže

Autor: ČTK - 
13. února 2015
12:30

Hrdlořezové z Islámského státu vydali ve svém časopise rozhovor s Francouzkou Hayat Boumeddieneovou, vdovou po teroristovi, který v pařížském košer obchodě zavraždil 4 židy. Vzpomíná na svého muže i na útěk z Francie.

Středeční vydání magazínu Dár al-Islám se věnuje právě pařížským útokům. Jméno Boumeddieneové v rozhovoru však uvedené není. Mluví se o ní jako o manželce „bratra Abou Basira Abdoullaha al-Ifriqi“, což je Coulibalyův pseudonym.

V rozhovoru se žena často dovolává koránu a vyzývá muslimky, ať „jsou silnou oporou pro své manžely, bratry, otce a syny a usnadňují jim život.“ Na otázku, jak se její manžel cítil, když byl vyhlášen Islámský stát, odpovídá: „Nadšeně se radoval... Srdce mu hořelo touhou připojit se ke svým bratrům a bojovat proti nepřátelům Alláha na území chalífátu. Jeho oči zářily pokaždé, když viděl videa z Islámského státu.“ Coulibaly byl podle ní stoupencem Islámského státu a chtěl se k jeho boji v Sýrii nebo Iráku připojit.

Útěk z Francie nebyl podle jejích slov žádný problém. „Chvála Alláhovi, který mě cestou provedl. Nevznikl jediný problém. Ulevilo se mi, když se mi tento závazek podařilo naplnit,“ uvedla vdova s tím, že je konečně v zemi, kterou řídí Alláh.


Nové číslo časopisu vyšlo na internetu s heslem Ať Alláh zatratí Francii. Na titulní straně je snímek Eiffelovy věže střežené francouzským vojákem a na dalších pak snímky z Paříže z dnů po atentátech. Text oceňuje Coulibalyho čin a vyzývá k dalším útokům na všechny, kdo urážejí proroka Mohameda. První číslo časopisu vyšlo v prosinci na twitterovém účtu IS. 

Coulibaly 8. ledna zabil v Paříži jednu policistku a o den později zajal zákazníky židovského obchodu. Při přestřelce pak čtyři z nich zahynuli a Coulibaly byl zastřelen. 

Z vyšetřování se dostaly na veřejnost snímky z bezpečnostní kamery zachycující Coulibalyho a Boumeddieneovu obhlížející jednu židovskou instituci v Paříži. Je z konce srpna a podle stanice CNN je zřejmé, že si oba vyhlíželi potenciální cíle budoucího útoku.

ruudazvostravy ( 13. února 2015 21:18 )

 No kchůrva,tendle Čýhát skrátka furt jede.Ale vono stačý,dyš sy něgdo přet nima 3x votplyvne a pak řekne sem Čárlí a je to vichitaný.Holt musý bejt čovjek trochu vich*canej a pak to de.

gig3 ( 13. února 2015 20:20 )

gig3 ( 13. února 2015 20:20 )

gig3 ( 13. února 2015 20:20 )

gig3 ( 13. února 2015 20:20 )

To byl od kobylily trapnej pokus o vtip?

Zobrazit celou diskusi