Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Řidiči, pozor: V oběhu jsou stovky padělaných dálničních známek! Jak je poznat?

Autor: ČTK - 
4. února 2015
22:01

Policie v uplynulých dnech objevila několik set padělaných dálničních známek. Novinářům to dnes řekl ministr dopravy Dan Ťok. Jde o nejrozsáhlejší případ falešných dálničních známek v posledních letech.

Padělky, které lze od pravých známek odlišit například pomocí čárového kódu a gramatických chyb, jsou podle ministerstva poměrně zdařilé. Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold uvedl, že většina padělků se objevila na Plzeňsku.

"Dostali jsme informace, že se objevily padělané dálniční známky. Je to v počtu několika set kusů," uvedl Ťok. Zároveň motoristy varoval, aby si na padělky dali pozor. "Pokud vám někdo bude nabízet levné dálniční známky, tak tomu nepodlehněte," poznamenal ministr, který se v předchozích dnech zasloužil o unikátní akci Blesk.cz.

Víte o nějaké podle vás nejhorší silnici, nebo úseku dálnice, které by si zasloužily opravit? Dejte nám vědět. Své fotky posílejte na tip@blesk.cz!

Jak poznat padělek dálniční známky?

Ministr Ťok neočekává, že se padělky celoročních známek objeví v běžném prodeji, spíše podle něj budou distribuovány jiným způsobem a za nižší ceny. "Potvrzujeme, že policie zjistila výskyt nepravých dálničních kuponů na území Rokycanska, zabývají se tím rokycanští kriminalisté," řekla policejní mluvčí Hana Kroftová. Podle ní není možné uvést další podrobnosti, protože je věc na počátku, probíhá prověřování. V souvislosti s tímto nebyl zatím nikdo obviněn. Policisté nicméně vydali doporučení, aby se lidé vyvarovali nákupu známek mimo kamenné obchody.

Podle ministerstva dopravy se padělky od platných známek dají odlišit například pomocí čárového kódu. "Na pravé známce je na sedmém místě dvojka, za ní ale musí následovat mezera, nikoli číslo čtyři," uvedl Neřold. Na zadní straně papírového podkladu se u padělku v cizojazyčných textech také vyskytují gramatické chyby.

V německých textech na padělku nejsou používána přehlasovaná písmena. Ve slově "Vignette" je na padělcích jen jedno t, uvedlo příklady chyb ministerstvo dopravy. Dále slovo „Benutzen“ je na padělku s velkým počátečním písmenem, zatímco na originálu je „benutzen“ s malým písmenem. Podobné chyby se objevují i v anglických textech, kde ministerstvo jako příklad uvedlo slovíčko "annd" na padělku chybně napsané s dvěma n.

Lidé, kteří zjistí, že koupili padělanou dálniční známku, by podle ministerstva měli kontaktovat policii. V případě, že má motorista na autě padělek, se totiž dopouští přestupku a hrozí mu pokuta.

Zobrazit celou diskusi