Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec dálničních známek? Ťok dává kvůli mýtu hlavu na špalek

Ministr dopravy Dan Ťok
Ministr dopravy Dan Ťok  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: sou, ČTK - 
24. července 2015
11:48

Ministerstvo dopravy plánuje konec dálničních známek. Nahradit by je měl takzvaný videotolling. Kontrolou o zaplacení mýtného tak bude registrační značka, kterou zkontroluje kamera na mýtné bráně. Informuje o tom MF Dnes. Podobný systém používá Maďarsko. Ministr dopravy dal kvůli mýtu všanc i svou funkci.

„Máme studii, podle níž by se ten systém zaplatil zhruba za rok a půl až dva,“ řekl pro MF Dnes ministr dopravy Dan Ťok. Takzvaný videotolling plánuje zavést už v lednu 2017. Mělo by se jím ušetřit za tisk a distribuci dálničních známek, které stát každoročně stojí kolem čtvrt miliardy korun. Navíc by se tím zabránilo problémům s falšováním.

K vybírání mýtného pomocí kamer chce ministerstvo využít již existující brány. Zavedení videotollingu by si mělo vyžádat legislativní změny a dvě na sebe navazující soutěže na provozovatele. Hlavně z ČSSD se ozývají hlasy, že Ťok (ANO) svým návrhem neplní vládní usnesení.

„Buď projde mýtné, nebo půjdu,“ hlásá Ťok

Ministr dopravy se v této souvislosti odhodlal k poněkud nebezpečnému kroku. Svázal své setrvání v kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky s plánem, jak naložit s mýtem po roce 2016. Podle Lidových novin mu buď vláda příští středu na svém posledním zasedání před prázdninami jeho návrh schválí, nebo dá svou funkci k dispozici. „Ano, přesně takhle to pro mě stojí,“ uvedl ministr Ťok.

 

Videokontrola umožní krajské dálniční poplatky

Videokontrola má podle studie hned několik výhod. Například by se mohlo zavést více sazeb mýtného za různě dlouhá období nebo by se měl umožnit i vznik krajských dálničních známek, o které usilují někteří hejtmani. Kraje si už ve sněmovně prosadily možnost celokrajské známky za 300 korun.

Výhodou bude i spolupráce systému s moderními technologiemi. Poplatky tak budou moci lidé zaplatit například pomocí aplikací v chytrých telefonech nebo tabletech.  Vzorem má být Maďarsko, kde právě stačí známku před vjezdem do země zaplatit pomocí internetu. Problémy ale můžou nastat za špatného počasí, například v mlze nebo v zimě, kdy se na značce usazuje sníh.

Příští rok budou ještě platit klasické známky

Dálniční známky se v příštím roce budou prodávat za stejnou cenu jako v tom letošním. Tedy za 1500 korun. Jejich prodej v letošním roce vzrostl meziročně zhruba o šest procent. Tržby za prodej známek od listopadu do března se proti loňsku zvýšily o 150 milionů korun. Vybrané peníze jdou zpět do silniční sítě.

volte_pehn ( 24. července 2015 18:54 )

 Totální krávovina Co když při jízdě naberu na značku sníh? Nebo co když někdo použije falešnou SPZ? A jak to bude fungovat v noci? Nebo v noci a ještě v dešti nebo ve sněhu??? Na Vysočině prší nebo sněží půl roku, v Maďarsku takový problém skoro nemají Anofert asi dostal úplatek a tak protlačuje totální nesmysl Volte naše hnutí PEHN, my takové kraviny vymýšlet nebudeme: www.youtube.com/watch?v=iF0PPUWfXwY

disk ( 24. července 2015 14:36 )

Jasně, dálnice jsou perfektní, takže zbývá jen zavést výkonové mýto Vtipálci. Podle mě,kdo dnes nemá na celoroční dálniční známku v hodnotě jedné nádrže paliva, ať na dálnici opravdu raději nejezdí (jak se pak stará o své auto?)...ale tohle je jen další nepřímá daň v řadě. Už se těším, co nám za to zase slíbí za ráj na silnici.

tymitaky ( 24. července 2015 14:00 )

To ano, ale jstli je to výhodné pro stát je silně diskutabilní.

zlymikes ( 24. července 2015 12:46 )

osobně to považuji za logické a sám bych to využíval. Občas jedu do Olomouce a jakákoliv dálniční známka se mi nevyplatí.

Zobrazit celou diskusi