Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ropa strmě zlevňuje: Benzinky ale drží ceny vysoko!

Autor: Vera Renovica, lmk - 
31. prosince 2014
05:00

Ceny ropy klesají jako divé, naši němečtí sousedé nedočkavě vyhlíží, kdy budou mít litr nafty za euro! Jenže v českém Kocourkově jsme se nedotkli ani průměrné třicítky. Důvod? Šílené marže benzinek!

Podle předpovědí analytiků měla už v tomto týdnu průměrná cena nafty a benzinu útočit na částku třicet korun za litr. Reportéři Blesku se proto podívali na ceny na »totemech« čerpacích stanic před Vánoci a nyní. A zjistili, že ač ceny paliv na benzinkách u supermarketů či menších čerpaček pod třicet korun za litr šly, u těch dálničních prakticky neklesly a dělají kolem 36 korun!

Odborníci to tradičně vysvětlují tak, že tyto pumpy využívají spěchu zákazníka, který nesjede a nenatankuje jinde. Podle zjištění Blesku je však pes zakopán i jinde. Zatímco průměrná marže je kolem dvou až tří korun, ještě na podzim ji některé benzinky měly podle dobře informovaného zdroje, který nechtěl být jmenován, až desetikorunovou. Kdy tedy můžeme čekat pořádný sešup?

Jde o začarovaný kruh. Benzinky budou držet ceny nahoře, dokud za ně budeme palivo kupovat. „Bývalo obvyklé, že rozdíly mezi nejdražšími a nejlevnějšími pumpami se pohybovaly kolem 4 korun. To, že dnes se tato částka blíží 10 korunám, jen ukazuje, že zejména dálniční pumpy a některé pumpy větších řetězců se nechovají k zákazníkům příliš vstřícně,“ řekl Blesku předseda Společenství čerpacích stanic – Unie nezávislých petrolejářů, Ivan Indráček.

Kuriozita Blesku

Jako na každou slevu, i u tankování je třeba znát fígle. Na internetu najdete nejlevnější benzinky ve vašem okolí. A vypadá to, že hodně lidem vyhledavač »vyplivl« tuto ve Vysokém Mýtě. Kolona třiceti aut tam podle čtenáře Blesku čekala, aby si mohla natankovat Natural za necelých 28 korun.

Jak se promítlo zlevnění ropy do cen těchto benzinek? Jak se promítlo zlevnění ropy do cen těchto benzinek? | Z. Pecák, P. Ryšlink

e.44 ( 31. prosince 2014 14:26 )

ONO prodává pančovaný srágory, co jsou i za to "levno" drahý. Za sousedkou přijel brácha z Anglie, neznal to, u ONO natankoval a.......... byla z toho generálka motoru.

andreslawicky ( 31. prosince 2014 12:58 )

Tak vezmi barely a hurá do Moskvy ty tupá hlavo

a-z- ( 31. prosince 2014 11:49 )

Dobrej nápad. Koupím si pumpu nebo na zahradě postavím rafinerii...

aronak ( 31. prosince 2014 09:48 )

To jde dost těžko, ignorovat, když se člověk nějak musí dopravovat do práce a k tomu využívá vlastní auto. Ne každý bydlí u hranic.

aronak ( 31. prosince 2014 09:47 )

Běda, až půjde ropa nahoru. To zdraží hned.

Zobrazit celou diskusi