Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Batoh s osmi miliony zapomněl na pumpě bývalý šéf státních drah. Proč je vezl?

Autor: deb - 
8. srpna 2017
15:25

Batoh s 300 tisíci eury (7,8 milionu korun) zapomněl na benzince u slovenského města Štrba bývalý slovenský ředitel státních drah Štefan H. Totožnost zapomnětlivce koncem července odhalila televize Markíza. 

Markíza natočila Štefana H., jak se pro batoh plný peněz vrací zpět. Tam musel kriminalistům odpovědět na několik otázek. Televize se pokoušela zjistit, proč jezdí po Slovensku člen dozorčí rady s tak vysokou částkou. Bohužel nikdo jim ale neodpověděl.

Batoh našel brigádník u kuřáckého stolku 29. července a ihned volal dálniční policii. Zanedlouho volal i samotný muž z Prešova, že si zapomněl na benzince batoh a vrací se pro něj. Policie peníze zadržela do ukončení vyšetřování.

„Jako nálezce má právo na nálezné ve výši deset procent hodnoty věci. Je to odměna za nalezení věci a za to, že ji vrátil,“ řekl právník televizi Markíza. „Není na libovůli nebo na rozhodnutí vlastníka, kolik vám dá, ale přináleží vám to ze zákona.

Pokud by nálezné nechtěl vyplatit, může si ho vymáhat i soudní cestou,“ dodal. Nálezci dle právníků patří odměna ve výši 10 procent z nalezené částky, což by činilo 30 tisíc eur (780 tisíc Kč).

„Už patnáctitisícová operace (v eurech, pozn. red.) je v zásadě podezřelá. Původ tak vysoké částky jsou policisté povinni prověřit,“ řekla Lucia Kurilovská, právnička. „Policie musí zjistit, zda peníze nebyly určeny k legalizaci příjmu z trestné činnosti, k financování organizovaných skupin nebo k financování terorismu. Zjistí, zda nebyla vyloupena nějaká banka nebo někde nezmizela větší částka,“ doplnila Kurilovská.

Policie má dle zákona 30 dnů na to, aby zjistila, zda je tvrzení majitele pravdivé, že našel peníze v domě po matce. Když policisté nezjistí nic nelegálního, tak musí muži vrátit peníze zpět. A brigádník z benzinky může uplatnit nálezné.

 

milka1m1 ( 9. srpna 2017 08:47 )

To byly asi premie.Stejne jako v Cesku.Strkaji si milionove odmeny a odstupne .Nekteri lide si nemuzou koupit ani kvalitni jidlo.

pepen ( 9. srpna 2017 06:03 )

Jak na Slovensku,tak v Česku je to úplně stejné!!!Jeden bezpáteřní zloděj a tunelář vedle druhého!!!Jdou přes mrtvoly...ničeho se nebojí. V těchto zemích nefunguje soudnictví-právo neexistuje..jsme totiž ,,Banánová země ,,!!!Za tučný obnos se dá koupit vše!!!Je to odporné,jak se lidé chovají!!!!

gabreta ( 8. srpna 2017 22:16 )

Kolik by asi měl v baťůžku Roman z ČEZu!!

lunatic ( 8. srpna 2017 16:41 )

Mě by spíše zajímal vzkaz psychiatra směrem k nálezci,/-ům/

deratizater ( 8. srpna 2017 16:32 )

Podplacený korupčník do basy s ním.Kde by jeho matka vzala tolik milionů

Zobrazit celou diskusi