Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ve Vrběticích klid: Starostové chtějí lidem navodit vánoční náladu

Autor: ČTK, lm - 
20. prosince 2014
10:43

V areálu muničních skladů ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, je již osmý den klid. V noci na dnešek odtud nezazněly žádné výbuchy. Starostové přihlehlých obcí plánují pokusit se o zklidnění situace a navození slavnostní amtosféry.

Pyrotechnici se nyní soustředí na kontrolu okolí vně areálu. Po uplynutí lhůty, pravděpodobně v pondělí, začnou opět čistit od rozházené munice příjezdové cesty ke skladům a okolí skladů. Vybudují i točnu pro nákladní automobily a techniku. V případě příznivého počasí by se podle policie munice z Vrbětic mohla začít odvážet začátkem příštího roku. Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval 1000 tun výbušniny.

O zklidnění situace a navození slavnostní atmosféry se pokusí o vánočních svátcích starostové obcí v okolí Vrbětic na Zlínsku. Tamní obyvatelé se netají tím, že výbuchy muničních skladů je vylekaly, přinesly jim řadu stresových situací včetně několika evakuací. Starostové obcí chtějí také proto alespoň o svátcích pomoci lidem na tyto události zapomenout, připravili několik akcí, zejména společná setkání u vánočních stromů.

"Chceme lidem trochu odlehčit a navodit vánoční náladu," řekl Zdeněk Hověžák, starosta Vlachovic, pod které Vrbětice spadají. Lidé se podle jeho slov setkají v neděli při rozsvěcování vánočního stromu. "Měli jsme také už besídku, na pondělí jsme připravili zájezd k mechanickému betlému v Horní Lidči," uvedl starosta. V jednání je podle jeho slov také koncert Zuzany Lapčíkové, která by o svátečních dnech vystoupila s tamními hudebníky. Místní jsou za podobné akce rádi. "Měli jsme toho teď skutečně dost. Snad aspoň o svátcích bude chvíli klid," řekla  jedna z obyvatelek obce.

Obyvatelé sousední Lipové, kteří byli také několikrát evakuováni, se také setkají u vánočního stromu. "Bude tam zabijačka, slivovice, děti dostanou balíčky," uvedl starosta Miroslav Pala. Veškeré občerstvení bude hradit obec. "Chceme, aby se situace trochu zklidnila," podotkl starosta.

Na Silvestra bez pyrotechniky

Vzhledem k napjaté situaci v tamních obcích, kde se lidé museli kvůli hrozbě munice evakuovat, budou mít letos oslavy konce roku zřejmě odlišnou podobu. "V souvislosti se situací v muničním skladu a převážně s ohledem na starší občany, kteří tyto události vnímají obzvlášť negativně, žádáme občany, aby v nastávajícím období svátků, slavení Silvestra či Nového roku, nepoužívali a neodpalovali petardy, či jiné podobné předměty, při kterých dochází ke zvukovému a světelnému efektu," stojí na stránkách obecního úřadu Vlachovic.

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu, tedy munice i zbraní, vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami vojenského materiálu explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia.

Zobrazit celou diskusi