Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Muniční sklad ve Vrběticích ukrývá 57 leteckých pum! Vrtule střepin zabíjí na vzdálenost 3 kilometrů

Autor: dce - 
10. prosince 2014
13:56

Proč stále vybuchuje munice ve skladu u Vrbětic, který explodoval před dvěma měsíci? Otázku, která otřásá Českem, může částečně objasnit až dosud utajený seznam munice. Ve skladech podle informací serveru lidovky.cz leží nebo leželo přes tisíc tun trhavin – z toho miliony nábojů, tisíce samopalů a granátů, a dokonce i letecké pumy! Jedna z nich vytvoří kráter o šířce 6 metrů a její střepiny zasáhnou cíl na vzdálenost 3 kilometrů. 

Přímo v prvním vybuchlém skladu bylo 57 leteckých pum – každá z nich dokáže udělat kráter o průměru šest metrů a hluboký čtyři metry! Každá puma má v sobě totiž 70 kilogramů trhaviny.

Pokud je to ve skladu s lehkými střechami a bomba má sílu stěny kolem sedmi, osmi milimetrů, vytvoří střepinu, která neřízeně letí zhruba tři kilometry daleko. To mám za 36letou praxi vyzkoušené. Výbuch vytvoří ze střepiny jakousi vrtuli. Roztočí se a letí minutu nahoru a dvě minuty dolů,“ uvedl pro sever lidovky.cz bývalý pyrotechnik Václav Bilický.

Zabít přitom dokáže i střepina, která má více než sto gramů. A to po celé dráze letu. Ale to není vše – ve skladu bylo také sedm tisíc kusů dělostřelecké munice a na čtyři miliony nábojů. A to byl sklad plný jen ze třetiny. Jakou škodu by asi udělal ten zcela naplněný...

Minulý týden se výbuchy ozvaly z dalšího skladu – zde kromě tisíců střel leželo i téměř 70 granátů, které skrývaly dohromady 11 tun trhavin. Po výbuchu skončil právě jeden granát na střeše 230 metrů vzdálené budovy!

Kolem celých Vrbětic to teď vře čím dál tím víc. Polínko do ohně přiložil i ministr financí Andrej Babiš – ten totiž prohlásil, že v nových výbuších by mohlo mít prsty samotné vedení firmy Imex Group, která sklady pronajímá. Večer předtím totiž na místě byli a druhý den to ve skladech opět bouchalo.

Imex Group nyní zvažuje podání žaloby na ministra. Buď své výroky odvolá a omluví se, nebo se vše bude řešit u soudu. Nejenže Babiš podle slov vedení firmy lže, navíc prozrazuje tajné informace. „Pan Babiš sdělil, že informace měl ze sdělovacích prostředků. Ale minimálně tři věci, které uvedl, byly neveřejné a měly původ v trestním spisu. Věděli o nich pouze vyšetřovatelé, pracovníci odposlechů, policejní prezident a zpravodajské služby,“ uvedl právník firmy Radek Ondruš.

pepazdepa2 ( 10. prosince 2014 23:32 )

Na co měla naše slavná komoušská armáda letecké pumy? Na ochranné bombardování nemocnic v Jugoslávii?

4858 ( 10. prosince 2014 18:07 )

Na 300 Pandurů !!!

4858 ( 10. prosince 2014 18:06 )

Muniční sklad byl privatizován v r 2006/vše přístupné na internetu/ To byl předseda vlády Paroubek a místopředsedové Sobotka a Škromach Ministr obrany Kunl a vnitra Bublan A to byl taky ten obrovský tunel smlouva na 30 Pandurů a předjednání radaru USA na islámské teroristy

ninka64 ( 10. prosince 2014 16:49 )

Nejlepší obrana je útok, to je pravidlo zločinců.

ninka64 ( 10. prosince 2014 16:48 )

Do dnešního dne nebylo zveřejněno, kdo skladování takového množství munice povolil. Ministr obrany byl Vondra, ministr vnitra Kubice, ministr financí Kalousek apředseda vlády Nečas (nebo Nagyová??? to není tak úplně jasné). Kdy se budou zodpovídat tito pánové????

Zobrazit celou diskusi